Officerer efterlyser ressourcer til øget bidrag mod IS

Det danske militær er presset på ressourcer.

Sådan lyder det fra oberstløjtnant Niels Tønning, der er formand for officerernes fagforening, HOD, efter USA har anmodet Danmark om øget bidrag i kampen mod IS.

Hvis dansk militær skal deltage i kampen mod Islamisk Stat, vil det betyde nogle fravalg, understreger oberstløjtnanten.

- De fleste enheder er allerede indsat. Hvis vi bruger fregatten uden for Syriens kyst, så kan den ikke også ligge uden for Afrikas Horn, siger han.

Danmark er del af den amerikanskledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat i Irak og Syrien. Danmark deltager dog kun i aktionerne i Irak.

Danmark har blandt andet sendt en radar og ti teknikere til Irak. Fra oktober sidste år til oktober i år var danske F-16-fly med til at bekæmpe IS i Irak, men nedslidt materiel og personale betød, at missionen ikke kunne forlænges.

Både fly og personalet er vendt hjem til Danmark, men kun for at holde pause. Når flyene er klar til at komme i luften igen, er det planen, at de udsendes. Det skal gerne ske i løbet af 2016.

Ifølge Niels Tønning kunne et øget dansk bidrag til kampen mod Islamisk Stat bestå af alt fra minerydning, felthospitaler, bevogtningspersonel til flygtningelejre til reelle kamptropper på jorden.

- Det afhænger af, hvad det er for nogle huller i koalitionen, som amerikanerne ønsker dækket. Det er det, udenrigsministeren ved, men som vi andre ikke ved endnu, siger han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har ikke villet røbe, hvordan USA ønsker hjælp. Han udtalte tirsdag, at han er ved at undersøge, hvordan Danmark kan bidrage, og at han kigger på "hele af rækken af militære værktøjer."

Sverige, Norge og Finland har modtaget lignende anmodninger fra USA.

/ritzau/

Dagens Gossip