Officerer: Ny struktur kan skade udsendte soldater

Ikke så meget fordi en række officerer i Forsvarskommandoen står til at miste deres job med den nye aftale mellem regeringen og Enhedslisten.

»For det første har jeg ingen problemer med, at der skal spares i forsvarets øverste ledelse, ligesom der skal spares i resten af forsvaret, og for det andet vil min organisation normal ikke blande sig i, hvordan man organiserer forsvaret. Det overlader vi trygt til forsvaret selv og politikerne, men lige i den her sag bekymrer det os af to årsager,« siger formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), Bent Fabricius, til Berlingske Nyhedsbureau.

For det første frygter formanden, at omstruktureringen kan gøre hverdagen mere usikker for de danske soldater i Afghanistan og andre af verdens brændpunkter. Frygten skyldes, at ansvaret for de danske missioner i udlandet kan blive fordelt til flere skriveborde, hvis Forsvarskommandoen som ventet bliver nedlagt.

»I dag har forsvarschefen ansvaret for, at de udsendte har den fornødne uddannelse og det fornødne materiel, og at der er det antal hoveder, der skal til for at løse opgaven. Man kunne risikere, at de dele af ansvaret bliver placeret på andre afdelingschefer, som er sideordnet med forsvarschefen. Og så kan der opstå en prioriteringsdiskussion af, hvad der er vigtigst,« siger Bent Fabricius.

Derudover forudser officer-formanden, at der i den nye struktur kan blive fejet flere dårlige sager ind under camouflagenettet.

»I mit daglige virke sidder jeg i en række mødefora, hvor der er dagsordener og kommer referater, og hvor vi har adgang til hvilken som helst information, vi måtte finde nødvendig. I syv år har jeg ikke oplevet tilsvarende i forhold til Forsvarsministeriet, og jeg frygter, at det bliver ministeriets kultur, der i højere grad end militærets kultur bliver fremherskende,« siger Bent Fabricius.

Han understreger, at det endnu ikke står klart, hvordan forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vælger at opbygge den nye struktur.

Dagens Gossip