Officerer vil vurdere samlet dansk Afghanistan-indsats

Skrevet af admin

14/11/2014

Mest læste i dag

Danmark kan lære at forbedre sin samlede indsats i nye operationer militært, politisk og med ulandsbistand, når man har vurderet hele den danske indsats i Afghanistan.

Det siger oberstløjtnant Niels Henrik Tønning, som er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), nu da et bredt flertal i Folketinget har aftalt at iværksætte en såkaldt "erfaringsopsamling" på indsatsen.

- Det er rigtig godt at se det i et helhedsperspektiv. Vi har god erfaring i at evaluere den militære indsats, som i forvejen foregår i Nato-regi. Så forsvaret har styr på læren, man skal drage taktisk-operativt. Men vi har en stor udfordring i samvirket i hele indsatsen, siger Niels Henrik Tønning.

Undersøgelsen omfatter ikke enkelte militære operationer under den 13 år lange indsats, eller hvorfor Danmark gik ind i Afghanistan efter terrorangrebet på USA 11. september 2001. Da lovede alle Nato-lande at støtte USA solidarisk i henhold til alliancens musketer-ed.

I 2001 sendte Danmark over 100 soldater fra jæger- og frømandskorpsene. Danske F-16 jagerfly har deltaget, mens belejrede danske soldater i 2006 i Musa Qala i Helmand udkæmpede nogle af de hårdeste kampe siden 1864. Nu er de danske kampstyrker taget hjem.

Dansk forsvar har lært af de mange operationer i Afghanistan, men måtte også løse civile opgaver, da ngo'er trak sig ud på grund af sikkerhedssituationen, siger HOD's formand.

- (FN's forhenværende generalsekretær) Dag Hammarskjöld sagde engang, at militæret ikke er de bedste til fredsarbejde, men at de var de eneste, der kunne klare opgaven. Civile organisationer har svært ved at operere, hvis man ikke kan skabe sikkerhed, siger Niels Henrik Tønning.

Kaptajn Mads Silberg, som har været en af de danske udsendte, har kritiseret den danske indsats i Helmand ligesom den britiske efterretningsofficer Mike Martin. HOD's formand erkender, at de danske soldater i Afghanistan var udfordret.

- Vi ved allerede fra Irak og Bosnien, at hvis vi ikke møder folk, hvor de er, bliver det et clash (sammenstød) mellem kulturer. Det må det aldrig være, siger Niels Henrik Tønning.

/ritzau/