Officielt: Vilanova stopper i Barcelona

Nu er rygter blevet til realiteter. Fredag aften annoncerede FC Barcelona, at cheftræner Tito Vilanova træder tilbage.

Årsagen er tragisk. 44-årige Tito Vilanova er ramt af en sjælden kræftsygdom i struben og trækker sig fra topjobbet for at hellige sig behandlingen af sin sygdom.

Det forklarede klubbens præsident Sandro Rosell på et pressemøde.

- Tito Vilanova skal fortsat behandles for sin sygdom og kan ikke varetage sit job i Barcelona. Det er et hårdt slag for hele klubben, men vi har før stået i vanskelige situationer og er kommet videre.

Det kan tale et dystert sprog for Tito Vilanovas helbred. Han har hele tiden understreget, at til trods for at hans læger har opfordret ham til at droppe jobbet, så ville han fortsætte. En beslutning han har fastholdt selv om, at klubbens bestyrelse har udtrykt bekymring for hans ve og vel samt klubbens langsigtede præstationer og strategi. Alligevel har Sandro Rosell ladet den endelige beslutning være op til Tito Vilanova selv. Den beslutning har han nu truffet.

44-årige Tito Vilanova har kun stået i spidsen for FC Barcelona i én enkelt sæson, men har i flere sæsoner været en del af det tankesæt, der har stået fadder til tiki-taka fodboldens succes.

Som Pep Guardiolas assistent har han stået med i forreste geled, mens Barca-filosofien har gået sin sejrsgang. Han var derfor også det naturlige valg for ledelsen som afløser, da Pep Guardiola sidste år stoppede som cheftræner.

Halvvejs inde i sæsonen 2012/13 måtte Tito Vilanova tage orlov og søge behandling i New York for den kræftsygdom, han fik diagnosticeret i 2011, hvor han fik fjernet en tumor.

Alligevel kunne han ved sæsonafslutning lade sig hylde som mestertræner efter, at FC Barcelona sikrede sig det spanske guld. I Champions League sluttede kampagnen i semifinalerne efter et samlet 7-0 nederlag til FC Bayern München. Ved den lejlighed erklærede han at:

- Vi er Barcelona, så vi vender tilbage. Jeg føler mig godt tilpas og har energien og viljen til at fortsætte som træner i næste sæson.

Samlet set blev det en godkendt første sæson for Tito Vilanova i trænersædet. Nu viser det sig, at det bliver hans eneste sæson.

FC Barcelona forventer inden for kort tid at præsentere en afløser for Tito Vilanova.

- Det kan ske allerede i næste uge, siger Sandro Rosell.

Det mest sandsynlige valg bliver en rekruttering inden for Barca-husets vægge. Enten Joan Francesc Ferrer 'Rubi', der netop er headhuntet fra Girona ind til et job som assistent for Tito Vilanova for den kommende sæson eller også kan valget falde på 1. assistenten fra den forgange sæson Jordi Roura.

Desuden spekuleres der i navne som Tottenhams Villas-Boas og Borussia Dortmunds Jürgen Klopp.

Dagens Gossip