Offshore-vind spået kæmpe vækst

Noget af betalingen for en dansk velfærdsstat er måske den samme som den, der også giver skumsprøjt på toppen af bølgerne. Offshore-vindenergi kombinerer to allerede veletablerede brancher, som for Danmark kan skabe et nyt væksteventyr med international afsætning.

»Vi peger på, at offshore havvindmøller formentlig er det mest lovende vækstområde i Danmark i de kommende år med kæmpemæssig valutaindtjening og beskæftigelsesmuligheder til følge,« siger Anders Eldrup, formand for bestyrelsen i Offshore Center Danmark. Interesseorganisationen repræsenterer en lang række danske virksomheder, der har udsigt til at udnytte et sandt boom inden for offshore-området. Branchen er grundlæggende skabt af olie- og gasfelterne i Nordsøen, men i fremtiden vil en langt større del af omsætningen komme fra opsætning og service af havvindmøller.

»Havvindmøller er et helt andet segment end landmøller. Det er det hurtigst voksende segment inden for energisektoren, uanset hvilke du snakker om af forskellige typer energiproduktion. Der er ikke noget, der kommer i nærheden af investeringslysten i havvindmøller,« siger Anders Eldrup, der også er tidligere adm. direktør i det statslige energiselskab, DONG, der er medejer af havvindmølleparken Horns Rev. Parken blev sat op i 2002, og det markerede begyndelsen på en ny æra for vedvarende energiproduktion.Offshore-vind for en billiard

I dag er flere energiselskaber fulgt med, og en række større EU-lande har konkrete planer om at sætte havvindmøller op. Den samlede investering kan være så meget som 1.000 milliarder kroner, anslår Anders Eldrup.

»Det er et kæmpe beløb, og det vil jo være dejligt, hvis danskerne kunne sidde på det tal,« siger han.Før det sker, er det nødvendigt at de mange danske underleverandører omstiller sig til at hente ordrer uden for de hjemlige farvande, vurderer Offshore Center Danmark, der ønsker et større fokus på eksportrådgivning og industrielle partnerskaber.

»Den vækst, der er i planlagte og konkrete havvindmølleprojekter frem til 2020, vil jeg gætte på, at 90 procent af dem er uden for Danmark. Derfor skal branchen blive helt overvejende eksportorienteret,« siger Anders Eldrup.Overset succes i servicesektor

I Offshore Center Danmark ser man især muligheder i, at Danmark kan lukrere på at servicere de mange nye havvindmølleparker, der er på vej. For det er ikke nødvendigvis størrelsen på møllen, der afgør mængden af vedligehold.

»Indtil for nylig stod der kun nogle få parker, men om nogle år står der mange. Vi har haft meget fokus på bygning af parker og hele konstruktionsfasen. I fremtiden vil vedligeholdelse blive vigtig, og der skal vi sørge for, at dansk knowhow er først. Det er en opgave, der ikke rigtig er blevet udbudt endnu, men den bliver meget interessant i fremtiden,« siger Anders Eldrup.

Han vurderer, at kun omkring 40 procent af konstruktionsprisen på en opsat havvindmølle relaterer sig til selve møllen, mens de resterende 60 procent går til fundament, opsætning og lignende omkostninger. De ydelser kan danske underleverandører byde ind på, mener Offshore Center Danmarks direktør, Peter Black. Kombinationen af årelang offshore-viden og dominans på viden om vindmøller ruster os nemlig godt til en begyndende international konkurrence.

»Til forskel fra Tyskland, så har vi en historie på vandet, så at sige. Vi har i 40-45 år haft en offshoreindustri, og den erfaring har tyskerne ikke. Oven i har vi jo erfaringen med vindmøller, så vi har begge dele, og mange virksomheder justerer nu ind, sådan at de kan byde ind i begge brancher,« siger Peter Black.Større møller nødvendige

Et andet vigtigt punkt for dansk vækst i off-shore-vind er, at prisen på selve driften af havvindmølleparkerne bliver lavere. Som det er nu, bliver parkerne kun sat i drift, så længe der er politisk opbakning til at give tilskud til strømmen, de producerer, fordi den endnu er dyrere end strøm fra andre kendte energikilder. Den subsidiering bliver ikke ved, vurderer branchen selv.

»Vi skal være på forkant med at finde ud af, hvordan vi kan nedbringe omkostningerne pr. kilowatttime. Hvis de forskellige stater skal blive ved med at putte store milliardbeløb i tilskud til offshore-vind, så kræver det, at produktionsprisen kommer ned i et niveau, hvor det er konkurrencedygtigt,« siger Anders Eldrup. Han henviser til, at den engelske regering har sat det som mål, at tilskuddene til havvindmøller skal være reduceret med 50 procent i 2020.

»Der er mange forskellige løsninger på det, men det absolut vigtigste er, at møllerne bliver større. De møller, der kommer op om et år eller to, er dobbelt så store som dem, vi har bygget hidtil. I dag plejer møllerne at være mellem to og fire megawatt, mens de i fremtiden vil være mellem seks og otte,« siger Anders Eldrup.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip