Ofre for massakre i Beijing mindes i Hongkong og Taiwan

I forbindelse med årsdagen for Kinas blodige nedkæmpelse af ubevæbnede prodemokratiske demonstranter på Den Himmelske Freds Plads (Tiananmen) i Beijing 4. juni 1989 siger Taiwans nye præsident til de kinesiske ledere, at demokrati ikke er noget at frygte.

I Taiwan, som er den eneste del af den kinesisk-talende verden, der holder frie, demokratiske valg, siger præsident om Tsai Ing-wen på Facebook, at Taiwans demokrati kunne være et forbillede for Kina.

Tsai sagde tidligere på året - forud for et valg i Taiwan - at hun havde set en del mennesker i Kina og i de kinesiske territorier Hongkong og Macau give udtryk for støtte til Taiwan.

- Disse mange venner kan se, at der reelt ikke er noget skræmmende ved demokrati. Demokrati er en god og en fin idé, skriver Tsai, som blev indsat som præsident sidste måned, på Facebook.

Kina satte soldater og kampvogne ind mod prodemokratiske demonstranter, hvoraf mange var unge studerende. Et ukendt antal blev dræbt - hundredvis eller måske adskillige tusinde. De kinesiske ledere har ikke set nogen grund til at oplyse antallet.

Det er stadig tabu at tale om, hvad der skete. Den kinesiske ledelse under præsident Xi Jinping overvåger nøje både menneskerettighedsgrupper og aktivister.

I Hongkong blev ofrene for massakre mindet af 125.000 mennesker, skriver Reuters.

Der var lørdag aften 125. 000 mennesker samlet i Hongkong for at mindes ofrene. Det var færre end ved den rekordstore demonstration i 2014, hvor 180.000 gik på gaden, skriver Financial Times.

Det lavere antal beror på, at først og fremmest studenterorganisationer valgte ikke at deltage i år. Der er tegn på en stigende splittelse i de såkaldte paraplyorganisationer, som ellers har stået sammen bag krav om, at Kina skulle tillade et demokratiske omvalg i Hongkong.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip