OK14: Ufaglærte lagerarbejdere kan uddanne sig med løn

Skrevet af admin

26/02/2014

Dagens topnyheder

Ufaglærte kan blive opkvalificeret til faglærte i arbejdstiden med fuld løn. Der bliver mere efteruddannelse og bedre forældreorlov til begge forældre.

Det er nogle af de elementer, som HK/Privat og HK/Handel er blevet enige med Dansk Erhverv om i en ny treårig overenskomstaftale for IT-, kontor- og lageransatte.

Aftalen omfatter omkring 40.000 medarbejdere.

Formændene for HK/Privat og HK/Handel, Simon Tøgern og Per Tønnesen, hæfter sig særligt ved, at det i den kommende overenskomstperiode bliver muligt for ufaglærte HK’ere at opnå status som faglært ved at få fri med løn til at følge kurser og uddannelse.

- Det kan blive et rigtig godt uddannelsesspring. Vi har cirka 20 procent ufaglærte i HK-området, der kan få mulighed for at blive faglærte, og det vil være en fuldt realistisk mulighed, da uddannelsen foregår i arbejdstiden og med fuld løn, siger de i en fælles udtalelse.

Overenskomsten styrker ifølge HK også efteruddannelse ved fyringer, hvor alle, der mister deres arbejde, får en ekstra uges efteruddannelse, således at de nu har tre uger. Har medarbejderen været ansat i mindst tre år, kan man få op til fem uger.

Direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn er også tilfreds med aftalen.

- Aftalen ligner på de fleste områder de andre overenskomster, som er indgået ved årets forhandlinger, og vi er tilfredse med, at der er lavet endnu en ansvarlig aftale med moderate stigninger i virksomhedernes omkostninger, siger han.

For arbejdsgiverne har det været vigtigt at sikre en treårig aftale, og at overenskomsten samlet set medvirker til at genoprette virksomhedens konkurrenceevne.

- Mange danske virksomheder er i benhård konkurrence med udenlandske konkurrenter, men med en ansvarlig treårig aftale, som skaber ro de kommende år, kan vi forhåbentlig bidrage til, at lidt af den tabte konkurrenceevne indhentes, siger Laurits Rønn.

Den indgåede overenskomst ventes at indgå i det forslag, som sendes til urafstemning blandt de cirka 600.000 ansatte i den private sektor mellem 1. marts og slutningen af april.

/ritzau/