OL 2020 i usikkerhedens tegn

De tre byers bud rummer alle usikkerheder, og på forhånd er det svært at udpege en favorit.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) lørdag mødes i Buenos Aires for at kaste deres stemmer i urnen, når værtsbyen for sommer-OL i 2020 skal findes.

Madrid, Tokyo og Istanbul er de tre byer på stemmesedlerne, og alle rummer de elementer af risici.

- Man burde være i stand til at smide alle navnene ned i en hat og så sige, ’nå ja, det bliver måske ikke lige mit personlige førstevalg, men jeg er ikke i tvivl om, at de kan klare opgaven’. Men ingen af de aktuelle byer er perfekte, siger Dick Pound, der er det canadiske medlem af IOC, til New York Times.

Tendensen hos IOC er at vælge byer, der aldrig før har været værtsby - ud af de seneste otte udpegede værtsbyer har kun London haft legene før - og derfor kan Istanbul i dén sammenhæng have en fordel.

Men der er politisk uro i landet, hvor premierminister Erdogan har slået hårdt ned på forsommerens protester mod styret.

Samtidig er nabolandet Syrien i borgerkrig, hvor det internationale samfund overvejer en intervention, og lægger man til det den dopingskandale, der i august udløste to års karantæne til 31 tyrkiske topatleter, tyder det på et usikkert valg af IOC trods solid økonomi i Tyrkiet og det faktum, at det vil være første gang, at et muslimsk land får tildelt værtskabet for OL.

Tokyo er det mest driftsikre bud med sublim infrastruktur og god økonomi, men bekymringen for miljøkatastrofer som den på Fukushima-atomkraftværket vækker bekymring, ligesom meningsmålinger viser en lunken folkeopbakning til projektet.

Madrid har længe været bagest i feltet af ansøgere på grund af elendig økonomi og talrige dopingskandaler, men i juli gik kronprins Felipe i offensiven, da han ved en præsentation erklærede, at infrastrukturen allerede er på plads, og at legene vil medvirke til at nedbringe arbejdsløsheden i landet.

Og hvis verdens bedste fodboldspiller, argentineren Lionel Messi, har noget at skulle have sagt, bliver legene afholdt i hans andet hjemland, Spanien.

- Jeg ved ikke, om min støtte hjælper eller ej, men det håber vi. Jeg synes, det ville være godt for sporten at tildele Madrid OL på grund af den by, det er, og for de topatleter, som byen producerer, sagde Lionel Messi tidligere på ugen.

 

 

 

Dagens Gossip