OL-stjerne efter kæreste-drab: Undgår fængsel

OL-atleten Oscar Pistorius, der er sigtet for drabet på sin kæreste Reeva Steenkamp, skal ikke længere sidde i fængsel.

Fredag eftermiddag besluttede dommer Desmond Nair, at han kan løslades mod kaution, mens den egentlige drabssag mod ham bliver forberedt.

Han mente ikke, at det er sandsynliggjort, at Pistorius vil flygte ud af landet, hvis han blev løsladt mod kaution, og han mener heller ikke, at det er bevist, at Pistorius har en voldelig eller farlig natur.

- Men jeg har ikke taget stilling til, om den anklagede er skyldig eller ikke skyldig. Det er op til dommerne i den egentlige retssag, sagde Nair i forbindelse med afsigelsen af kendelsen.

Han understregede, at der indtil videre kun er tale om indicier på, at der er begået overlagt drab, men at der er så mange, at det er relevant at angribe sagen fra den vinkel.

Det var i øvrigt nogenlunde samme konklusion, som han allerede nåede frem til ved sagens begyndelse tirsdag. Det betød, at Pistorius' forsvarer Barry Roux skulle fremlægge ganske særlige grunde til, at atletikudøveren ikke fortsat skulle sidde varetægtsfængslet. Roux har siden tirsdagens første retsdag henvist til det skriftlige vidneudsagn, som Oscar Pistorius har afgivet.

Her hævder Pistorius, at han skød og dræbte sin kæreste ved et uheld, fordi han troede at hun var en indbrudstyv.

Samtidig har forsvareren prøvet at forklare, hvorfor han mener, at det er usandsynligt, at den drabssigtede vil prøve at flygte ud af landet, hvis han bliver løsladt.

Anklager Gerrie Nel har til gengæld prøvet at påvise en række huller i atletikstjernens forklaring, ligesom han også har henvist til nylige sager, hvor Oscar Pistorius har udvist aggressiv og truende adfærd.

Undervejs er politiets oprindelige efterforsker Hilton Botha også afgivet forklaring. Det gjorde han imidlertid ikke særligt overbevisende, og Barry Roux havde held til at skyde mange af påstandene ned og få Botha til at ændre dem undervejs i kautionshøringen.

Botha er siden taget af sagen, fordi han er involveret i en anden sag, hvor han er anklaget for syv tilfælde af forsøg på manddrab.

Oscar Pistorius er verdenskendt under navnet "Blade Runner" - et øgenavn, han har fået på grund af de specialbyggede kulfiberproteser, der hjælper den dobbelt benamputerede sydafrikaner til at kunne løbe.

Han har vundet en stribe guldmedaljer ved de paralympiske lege og fik i 2008 også rettens ord for, at han kan konkurrere på lige fod med ikke-handicappede atleter.

Derfor deltog han både ved VM i 2011 og ved OL i London, hvor han deltog i mændenes 400 meter-løb og nåede semifinalen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip