Oldgammel komet forsvinder efter møde med Solen

Skrevet af admin

29/11/2013

Dagens topnyheder

Astronomer verden over fulgte spændt med, da kometen Ison torsdag suste relativt tæt på Solen.

Efter alt at dømme blev Solens hede stråler og kolossale tyngdekraft dog for meget for himmellegemet, der ikke er blevet set siden omkring klokken halv otte torsdag aften.

Hvis Ison havde klaret rejsen - der indtil turen rundt om Solen havde varet i omtrent 5,5 millioner år - ville den være blevet udnævnt til "århundredets komet", rapporterede BBC tidligere torsdag.

Det var ventet, at den store blok af is og sten ville befinde sig bare 1,17 millioner kilometer fra Solens overflade. Det store spørgsmål var, om kometen herefter ville vise sig igen.

Men kometen, hvis hale tidligere skinnede klart, var ikke længere at se.

- Det ser ud som om, at kometen Ison formentlig ikke har overlevet sin rejse, siger Karl Battams fra det amerikanske rumagentur, Nasa, efter at have studeret billeder fra rummet.

Ison blev i mødet med Solen påvirket af temperaturer på omkring 2700 graders varme og stod til at miste tre millioner ton af dets masse per sekund.

Og det var da også forinden ventet, at det ville blive for hård en kost.

- Det er som at kaste en snebold ind i ild. Det bliver svært for den at overleve, sagde professor Tim O'Brien fra observatoriet Jodrell Bank til BBC.

Ison kom fra Oortskyen, som er en enorm iset region fjernt i solsystemet. Netop på grund af dens lange rejse har der været kæmpe interesse for den blandt astronomer.

Kometens kerne havde en anslået diameter på omkring 1,2 kilometer. Det gjorde Ison til en lille komet.

/ritzau/AFP