Olie-lande går sammen for at presse prisen i vejret

Søndag vil finanshajer, økonomer og andre med interesse for oliepriserne rette deres øjne mod Qatar.

Her finder et møde mellem en række olieproducerende lande sted. Hvad der bliver besluttet dér, kan få stor betydning for, om prisen på det sorte råstof skal op eller ned - hvis en eventuel aftale overhovedet batter nok til at rykke på, hvad man skal betale for en tønde olie.

For den danske stat betyder den nuværende lave oliepris blandt andet faldende indtægter fra nordsøolien, mens forbrugerne mærker det ved lavere benzinpriser.

Man behøver ikke gå længere tilbage end til juli 2014 for at finde oliepriser et godt stykke over 100 dollar per tønde. I dag ligger prisen omkring 43 dollar - en stigning på omkring 50 procent siden bundniveauet i januar - men stadig markant lavere, end olieproducenter ønsker.

På søndagens møde ligger der ifølge flere internationale medier et forslag på bordet om at fastfryse olieproduktionen frem til oktober. Udgangspunktet skal være produktionsniveauet i januar.

Prisen på olie styres af udbud og efterspørgsel, så hvis der bliver pumpet større mængder olie ud på markedet, uden at efterspørgslen samtidig stiger, så vil prisen falde.

Forslaget ser ud til at være støttet af lande som Rusland, Venezuela og Qatar. Også verdens største olieproducent, Saudi-Arabien, er med på idéen, men kun hvis alle andre bakker op om forslaget.

- Hvis alle store producenter ikke fastfryser produktionen, vil vi ikke gøre det. Hvis vi ikke fryser produktionen fast, så vil vi sælge ved enhver mulighed, vi får, siger Saudi-Arabiens prins Mohammed bin Salman ifølge Bloomberg News.

Netop den melding er interessant, da Iran forud for mødet har sagt, at landet ikke kan gå med til en aftale, hvor landet ikke må øge produktionen fra det nuværende niveau.

- Hvis Iran fastfryser sin olieproduktion på februars niveau, vil det betyde, at landet ikke kan drage nytte af de løftede sanktioner, siger olieminister Bijan Namdar Zangeneh til ministeriets nyhedstjeneste Shana ifølge Reuters og henviser til sidste års atomaftale.

Søndagens oliemøde kommer, efter at Saudi-Arabien, Qatar, Rusland og Venezuela i februar indgik en foreløbig aftale om at fastfryse produktionen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip