Olie og støj truer de grønlandske dyr

Den livlige skibstrafik, som de stadigt større isfrie havområder i Arktis åbner mulighed for, truer havets pattedyr og fugle. Særligt livet i Diskobugten ved Grønlands midt-vestkyst er udsat.

Det viser en ny undersøgelse, som DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, har gennemført for Miljøministeriet.

Uheld, olieudledninger, støj og forstyrrelser, som øget skibstrafik bringer med sig, truer områdernes naturværdier, lyder det i undersøgelsen.

Ifølge rapportens forfattere udgør 'uheld med olieudledning til følge den største trussel mod de arktiske økosystemer.'

Med de stigende globale temperaturer er der stadig større isfrie havområder i Arktis i sommerperioderne. Det giver blandt andet nye muligheder for både minedrift og offshore-boringer, fiskeri, krydstogtturisme, passager- og godstransport.

Og det er, ifølge undersøgelsen, dyrene, der betaler prisen.

- De store havfuglebestande samt isbjørn er meget følsomme for olieudslip, enten forårsaget af uheld eller rutinemæssig tankskylning og bundvandsudledning. Hvalarterne er navnlig sky for kraftig støj. De fældende ikke-flyvedygtige flokke af havdykænder er ekstremt følsomme for olieudslip og yderst sky for direkte forstyrrelser som krydstogtskibe sommer og sensommer. Sidstnævnte gælder også for lomviekolonierne, som er følsomme for støjende forstyrrelser. Lomvierne er i sensommerens endnu ikke flyvedygtige ungetræk bundet til havoverfladen, og i den periode ekstremt følsomme for alle typer olieudledning, står der.

DCE efterlyser nu specifik og detaljeret viden om olies opførsel, nedbrydning og giftige effekt i arktiske og isfyldte områder.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip