Olieprisen får et nyt tryk nedad efter Opec-møde

Olieprisen er faldet dramatisk, og De Olieeksporterende Landes Organisation (OPEC) gjorde fredag ikke noget forsøg på at stoppe nedturen.

Faktisk slet ikke. De måtte opgive at bliv enige om et fælles produktionsloft, efter Iran havde meddelt, at det ikke vil være med til noget af det, så længe det ikke har indhentet den tabte produktion under vestlige sanktioner.

Der var da heller ikke i sluterklæringen nogen omtale af produktionsloftet.

- Vi har ingen beslutning, ikke noget tal, konstaterede den iranske olieminister, Bijan Zangeneh.

Opecs generalsekretær, Abdullah al-Badri, forklarede, at der ikke var sat et nyt produktionsloft, fordi det ikke var muligt at fastslå, hvor meget olie Iran vil tilføre markedet.

Iran har været omfattet af vestlige sanktioner på grund af sin atompolitik, men en aftale med stormagterne fører nu formentlig til, at sanktionerne ophæves.

Det var da også i en trykket stemning, at de fleste olieministrene forlod mødet. Kilder havde ellers tidligere oplyst, at der var enighed om en moderat forhøjelse af olieproduktionen.

Den manglende enighed synes at varsle en intern priskrig i Opec, som vil sætte oliepriserne under yderligere pres. Olieprisen er det sidste halvanden år blevet mere end halveret.

Opec, der tidligere var i stand til at diktere olieprisen i hele verden ved at skrue op og ned på medlemslandenes produktion, står i dag kun for knap en tredjedel af den globale olieproduktion.

Fredagens manglende enighed i Opec fik nordsøolie til at falde til at falde en procent til 43 dollar tønden.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip