Olieprisernes kollaps koster den danske stat milliarder

Skrevet af admin

21/12/2015

Dagens topnyheder

2015 har budt på et blodbad på oliemarkedet. En global kamp mellem verdens største eksportører har banket priserne ned på tidligere uhørte niveauer.

Allerede i 2015 har olieprisfaldet kostet dyrt, og der forventes ingen bedring i 2016. Det viser friske tal, Finansministeriet har oplyst til Ritzau.

Tallene viser, at statens forventede indtægter fra nordsøolien for 2015 ved årets start var på 12,4 milliarder kroner. Hver budgetopdatering året igennem har dog budt på nedjusteringer, og ved den seneste økonomiske redegørelse fra 10. december var forventningen til årets indtægter 5,2 milliarder kroner.

Det er resultatet af, at olieprisen er næsten halveret siden december 2015 og nu handles i 36 dollar per tønde, det laveste niveau siden 2004.

- Olieprisen er meget lav, fordi vi har et stort udbud globalt, efter at USA har fundet store mængder skiferolie. Samtidig har de olieeksporterende landes organisation, Opec, reageret ved at føre priskrig for at tvinge aktører ud af markedet, siger råvareanalytiker hos Danske Markets Christin Tuxen.

Danske Bank forventer, at olieprisen vil holde sig på et lavt niveau mindst et år endnu.

Det gør Finansministeriet også, hvis man skeler til den forventede indtjening i 2016.

Her forventer Finansministeriet, at indtægterne falder til 4,4 milliarder kroner. Det skal ses i forhold til en indtægt i 2014 på 14,8 milliarder kroner og i 2013 på 22,1 milliarder kroner.

- Den lavere oliepris har naturligvis konsekvenser for de forventede skatteindtægter fra nordsø-aktiviteterne, skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et skriftligt svar og fortsætter:

- Omvendt kan den lavere oliepris trække i retning af større økonomisk aktivitet og beskæftigelse, hvilket isoleret set styrker de offentlige finanser.

Ministeren fortæller, at der i finansloven er taget højde for de mindre indtægter fra Nordsøen, og at der derfor ikke mangler penge i budgettet for 2016.

- Finanspolitikken afspejler således de reviderede skøn for provenuet fra Nordsøen og er planlagt inden for de finanspolitiske rammer, skriver Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

/ritzau/