Olivers far raser mod Udenrigsministeriet

Thomas Sørensen, der er far til den nu seksårige dreng Oliver, er dybt skuffet over det manglende engagement fra de danske myndigheder i sagen om forældremyndigheden over sin søn.

I torsdags blev han af retten i den østrigske by Graz idømt 12 måneders betinget fængsel for at have bortført Oliver. Det skete ifølge Thomas Sørensens talsmand, Janus Bang, efter en farceagtig retssag, hvor dommeren konstant afbrød danskerens forsvar.

- Den slags ting hører ikke hjemme i et moderne og civiliseret samfund. Jeg vil hellere i retten i Uganda, siger Janus Bang.

Den danske lejr er desuden meget skuffet over, at det danske udenrigsministerium intet har gjort for at bistå faderen, der hverken har fået tildelt tolk eller dækket retsomkostninger og rejseudgifter.

- Jeg spytter foran vores udenrigsministeriums hoveddør. At danske statsborgere bliver udsat for sådan noget i udlandet, og at vi så intet hjælp har at hente i Danmark. Det er skamfuldt, at man kan behandle en borger på denne måde.

- Og specielt når det er danske dommere, der har truffet en afgørelse om, at Thomas' søn skal bo i Danmark, så har en embedsmand bare øjeblikkeligt at rette ind.

Thomas Sørensens talsmand oplyser, at rasende østrigere spytter efter den danske far på gaderne, og at de nærmest måtte flygte til Italien.

Janus Bang fortæller, at han forgæves har kontaktet udenrigsminister Villy Søvndal (SF) for at bede ham om at engagere sig.

- Når han har så travlt med alle disse piratgidsler og alt muligt andet, hvorfor kan han ikke koncentrere sig om to danske statsborgere - for Oliver er også dansker - og den beskyttelse, de modtager i udlandet? Det er helt ude i skoven.

Thomas Sørensen har af hensyn til sin søn valgt ikke at anke den østrigske domstols afgørelse.

Den danske far fortæller, at han via advokater, statsforvaltningen og Familiestyrelsen har forsøgt at få en form for mægling med Olivers mor, som også har fået tilbud om samvær med drengen og om at se ham halvdelen af tiden.

Men moren har ifølge Thomas Sørensen nægtet at komme til Danmark.

Østre Landsret gav i april 2011 faren forældremyndigheden over drengen.

/ritzau/

Dagens Gossip