Olympisk komité mangler svar fra Rusland om homolov

Ifølge Jacques Rogge er der brug for at få opklaret nogle uklarheder i skriftlige forsikringer, som Rusland har sendt til IOC »fra højeste sted« i forbindelse med vinterolympiaden.

»Vi tror ikke, at det er et grundlæggende problem, snarere et spørgsmål om oversættelse,« sagde Jacques Rogge ifølge BBC fredag, hvor han understregede, at sport i henhold til det olympiske charter er en menneskerettighed - uanset race, køn eller seksuel orientering.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har skrevet under på en lov, der slår hårdt ned på »homoseksuel propaganda« ved blandt andet at gøre det muligt at straffe homoseksuelle turister - eller turister, som udtrykker støtte til homoseksualitet - med to ugers fængsel og efterfølgende udsmidning af landet.

Loven, der blev vedtaget den 30. juni i Rusland, gør det også muligt at give bødestraf på op til 170.000 kroner. Og endelig er det blevet forbudt generelt at omtale homoseksuelle i positive vendinger.

Det har blandt andet skabt bekymring op til De Olympiske Lege i vinteren 2014, hvor atleter og tilskuere risikerer at blive diskrimineret eller ligefrem retsforfulgt, hvis de sættes i forbindelse med »homoseksuel propaganda«.

Trods forsikringer fra Rusland, om at det ikke vil være tilfældet, er der fortsat uklarheder, siger Jacques Rogges. Det drejer sig ifølge IOC-præsidenten om et par afsnit i oversættelsen af den russiske lov, hvis betydning er gået tabt i oversættelsen til engelsk.

IOC afventer en afklaring, før komitéen vil tage endeligt stilling til udmeldingen fra Rusland, sagde Jacques Rogge, der fredag besøgte Moskva.

USAs præsident Barack Obama afviste under et pressemøde fredag at boykotte vinter-OL i 2014.

»Det er ikke passende at boykotte OL,« sagde han og uddybede, at den bedste måde at bekæmpe loven er, at homoseksuelle atleter klarer sig godt i de olympiske lege.

»Og hvis Rusland ikke har bøsser eller lesbiske blandt deres atleter, så vil det sandsynligvis gøre deres hold svagere,« sagde han fredag.

Formanden for Den Internationale Sammenslutning for Idrætsforbund (IAAF), Lamine Diack, siger ifølge CNN, at atleterne bør respektere russisk lovgivning.

Dagens Gossip