Olympisk mester afsløret som doping-snyder

De to tyrkeres pludselig fremgang gav næring til spekulationerne om urent trav, ikke mindst fordi guldvinderen allerede som junior var blevet knaldet en gang for doping-snyd.

Engelske Lisa Dobriskey sagde det lige ud efter finalen:

- Jeg får nok problemer, når jeg siger det, men jeg tror ikke på, at vi konkurrerer på lige vilkår, sagde hun med klar adresse til den tyrkiske duo.

Nu er guldvinderen er blevet afsløret som dopingsnyder..

En talsmand fra det internationale atletik forbund IAAF bekræfter over for The Guardian, at Alpketin er blevet taget på grund af unormale blodværdier i hendes biologiske pas.

- Det er en biologisk pas-sag. Den er ikke afsluttet endnu, men vi ved, at det er en positiv sag. Umiddelbart efter OL i London konstaterede vi unormale værdier. Vi har set store afvigelser, og det er ikke den eneste sag fra Tyrkiet. Der er flere på vej, bekræfter talsmanden.

Da den dobbelte tyrkiske OL-triumf var en realitet, var Alptekin eller meget kry, da hun blev spurgt, om hvordan det dog var lykkedes de to piger at sætte et verdensklassefelt til vægs.

- Vi kom her for at tage første- og andenpladsen. Det her er tyrkisk power, sagde hun dengang.

Alptekin testede allerede positiv som juniorløber tilbage i 2004, og derfor står hun til en livstidsudelukkelse, hvis historien bliver bekræftet.

Adskillige atleter har på twitter udtrykt deres begejstring over, at Alptekin er blevet afsløret. Flere sætter store spørgsmålstegn ved om sølvvinderen Bulut er ren og værdig til at overtage OL-guldet.

Tyrkisk atletik har i de senere år været plaget af flere dopingtilfælde blandet de største profiler. Således har blev Süreyya Ayhan, der også var 1500 meter-løber, i 2009 idømt en livstidskarantæne for sin anden overtrædelse af doping-reglementet, da hun testede positiv for anabolske steroider.

Den tyrkiske EM-guldvinder på 10.000 meter fra 2010 Alemitu Bekele har netop appelleret den fireårige karantæne, som hun har fået efter unormale blodværdier i hendes biologiske pas.

Dagens Gossip