Om 100 dage bliver Europa mere broget

Det kan være svært nok at forudsige den politiske morgendag i bare ét land.

Men 100 dage før de omkring 400 millioner stemmeberettigede i de 28 EU-lande har afgivet deres stemme til Europaparlamentet, tegner der sig alligevel et klart billede af, at Europa bliver mere broget politisk.

Nationale meningsmålinger i rigtig mange af landene giver en strømpil i retning af, at det i kølvandet på krisen bliver EU-skeptikernes, fløjpartiernes og de nye rebellers valg på bekostning af de store, gamle etablerede partier.

Det mener blandt andre den danskfødte professor i politisk kommunikation Claes de Vreese fra Amsterdams Universitet.

Han ser en situation, hvor de klassiske partier i nogen grad er bange for at håndtere EU i valgkampen.

- Det store dilemma for midterpartierne er, at de i virkeligheden nok helst ikke ville snakke så meget Europa de næste måneder.

- De kan have svært ved at få formuleret en klar politik på nogle af de store spørgsmål, mens yderpartierne har nemmere ved at have et klart budskab, der går igennem, siger professoren.

Mens især højrefløjen hidtil har været meget fokuseret på indenrigspolitik og kampen mod indvandring, er der nu med debatten om velfærdsturisme i Europa også kommet en kobling til den europæiske dagsorden.

Og det udfordrer de partier - de konservative, socialdemokraterne og de liberale - der ifølge en måling bragt i den spanske avis El Pais samlet kan skrumpe fra 533 til 484 af de 751 pladser, der skal besættes.

- De bliver udfordret af partierne med de simple budskaber til at sige: Hvad er det så, vi vil med Europa de næste fem år? Hvis ikke de gør det, overlader de podiet til fløjene til højre og venstre, siger de Vreese.

Valget til Europaparlamentet finder sted i perioden 22. til 25. maj. I langt de fleste lande stemmes der - som i Danmark - først på sidstedagen, som er en søndag.

I Danmark skal der vælges 13 medlemmer til parlamentet. Otte af de nuværende danske europaparlamentarikere - eller ni, hvis man tæller den spritnye suppleant for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, med - genopstiller.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip