Ombudsmand: Annonce kan have skræmt flygtninge unødigt

Integrationsminister Inger Støjbergs (V) meget omdiskuterede flygtningeannoncer kan meget vel have fået syriske flygtninge til ikke at søge mod Danmark. På et forkert grundlag.

Sådan lyder kritikken fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, der betegner annoncen som "ikke retvisende".

- Det er klart, at der er vide rammer for myndighedernes kommunikation. De må gerne indrykke annoncer. Men den annonce, vi taler om her, den var egnet til at give især syriske flygtninge en forkert opfattelse af den danske asylordning, siger han til Ritzau.

- De enkelte punkter i annoncen er for så vidt korrekte. Det, der udløser kritikken, det er, at informationerne i vidt omfang er irrelevante. Især for syriske flygtninge. Så de kunne meget let få en forkert opfattelse af, hvad deres situation i Danmark ville være.

- De kunne meget vel træffe deres beslutning om, hvorvidt de vil søge til Danmark, på et forkert grundlag.

Inger Støjberg udtaler til Ritzau, at ombudsmanden tager fejl i, at annoncen var henvendt til syriske flygtninge.

Adspurgt hvorfor Jørgen Steen Sørensen mener, at annoncen henvendte sig til syriske flygtninge, lyder hans svar:

- Annoncen blev bragt specifikt i libanesiske aviser på et tidspunkt, hvor der opholdt sig et meget stort antal syriske flygtninge i Libanon. Og på et tidspunkt hvor syriske flygtninge var klart den største asylgruppe i Danmark.

- Så man måtte helt naturligt opfatte den sådan, at annoncen ikke mindst var rettet mod syriske flygtninge. Derfor er det deres forhold, vi tager udgangspunkt i.

Kritikken får dog ikke nogen konsekvenser for Støjberg eller ministeriet, ligesom ombudsmanden ikke tager yderligere skridt i sagen.

- Nu er det mere end tre måneder siden, annoncen blev bragt, og vi forstår, at der ikke er planer om at indrykke den igen. Så jeg henholder mig til, at det væsentlige har været at få klarhed over, hvad der gælder for den her form for kommunikation, siger Jørgen Steen Sørensen.

Han er ikke den eneste, der har kastet et blik på annoncen. FN’s Torturkomité bemærkede således i en rapport onsdag, at regeringen bør sikre, at den slags annoncer "ikke kan opfattes som afskrækkende af enkeltpersoner med behov for beskyttelse”.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip