Ombudsmand går ind i grønlandsk skandalesag

Og hvorfor var der, hvad flere kilder hævder over for Berlingske, et politisk pres på ansættelsesudvalget fra partitoppen i Siumut for, at netop Carsten Frank Hansen skulle have stillingen?

Det er nogle af de centrale spørgsmål i den spegede sag om ansættelsen af Carsten Frank Hansen, som i blot to dage nåede at bestride jobbet som departementschef, før han måtte trække sig. Det skete i forbindelse med, at Berlingske 16. september kunne afsløre, at han siden juni 2012 har været sigtet af dansk politi for mandatsvig med et erstatningskrav på 335.000 kroner.

Som Berlingske beskrev 21. september fortæller flere kilder, at ansættelsen af Carsten Frank Hansen havde stærke politiske undertoner. Han er blandt andet gode venner med Siumuts landstingsformand, Lars Emil Johansen.

Sagen har vakt stor furore i Grønland, og nu vil Grønlands ombudsmand, Vera Leth, gå ind i sagen. Hun bad i mandags Departementet for Finanser og Indenrigsanliggender om at fremsende alle dokumenter, der vedrører ansættelsen af Carsten Frank Hansen som departementschef.

»Jeg ønsker at undersøge, om der er anledning til, at jeg af egen drift indleder en undersøgelse af baggrunden for ansættelsen af den nu afgåede departementschef, herunder om departementet har fulgt de regler for ansættelse, der gælder i den offentlige forvaltning,« skriver Vera Leth i en pressemeddelelse. Og noget tyder på, at stærke kræfter i selvstyret har medvirket til at fremme Carsten Frank Hansens sag i ansættelsesforløbet.

Ifølge rekrutteringsfirmaet Ramsdal Executive Service, som bistod ansættelsesudvalget med screening af mulige kandidater til stillingen, var det formanden for ansættelsesudvalget, topembedsmanden og tidligere partisekretær for Siumut Svend Hardenberg, der er landsstyreformand Aleqa Hammonds højre hånd, som bragte Carsten Frank Hansen på banen som kandidat til stillingen.

»Svend Hardenberg opfordrede mig direkte til at kontakte Carsten Frank Hansen som potentiel kandidat til jobbet som departementschef, og Carsten Frank Hansen valgte på den baggrund at søge jobbet,« siger Karl-Erik Nielsen, administrerende direktør i Ramsdal Executive Service.

Dette fremgår også af en e-mail om »Kandidater til jobbet som departementschef i Finanser«, som Svend Hardenberg i løbet af ansættelsesforløbet sendte til Karl-Erik Nielsen, og som Berlingske er i besiddelse af.

Her skriver Svend Hardenberg, der med titel af departementschef for Formandens Department er den højest placerede embedsmand i Grønland, blandt andet følgende:«Jeg har hørt, at Carsten Frank Hansen har udvist interesse. Han er pt. administrerende direktør og ejer af Greentop ApS og har en baggrund som afdelingsdirektør i Danske Andelskassers Bank (5 år og 7 måneder), samt Erhvervskundechef i Sydbank (3 år og 1 måned). Han er interesseret i at vende tilbage til Grønland. Han har mobil (udeladt, red.),« skriver Svend Hardenberg, der havde begge Carsten Frank Hansens mobilnumre lige ved hånden og skrev dem ind i e-mailen til Karl-Erik Nielsen.

Samtidig fremgår det af Karl-Erik Nielsens redegørelse fra medio september til Svend Hardenberg om hele ansættelsesforløbet, at to toppolitikere i det nuværende styre har givet Carsten Frank Hansen gode skudsmål.

Karl-Erik Nielsen indhentede efter aftale med Carsten Frank Hansen referencer hos blandt andre Sten Lynge, minister med ansvar for sundhed og infrastruktur, og Lars Emil Johansen, der er formand for det grønlandske landsting, Inatsisartut, og tidligere landsstyreformand.

Karl-Erik Nielsen indhentede også referencer fra to af Carsten Frank Hansens tidligere chefer i Andelskassen Fyn samt to af hans kunder samme sted, hvoraf den ene var medlem af bankens repræsentantskab.

»Ovennævnte referencepersoner oplyste alle, at de betragter CFH (Carsten Frank Hansen, red.) som en god og kvalificeret kandidat, og jeg fik ingen mistanker om besvigelser eller lignende hos CFH,« siger Karl-Erik Nielsen sammenfattende om de udsagn, han fik fra blandt andre de to toppolitikere.

Formanden for Transparency International Greenland, Anders Meilvang, finder ansættelsesforløbet problematisk og ubetryggende.

»Dette handler om etik og moral. Hvis det er en kompetent person, Svend Hardenberg peger på, synes jeg, det er uproblematisk, at arbejdsgiveren beder om at få vedkommende med i ansøgerfeltet. Når manden (Carsten Frank Hansen red.) tydeligvis ikke har kompetencerne til at løfte opgaverne som departementschef for finanser, men at hans kompetencer er, at han kender nogle siumuttere og har de rigtige relationer til Siumut, er det selvfølgelig ikke i orden, at Hardenberg retter henvendelse til rekrutteringsfirmaet, for at ansættelsesudvalget skal se ekstra godt på ham,« siger advokat Anders Meilvang, som mener, at der er en fare for, at det påvirker ansættelsesudvalget, når så højtstående politikere har en mening om sagen.

Transparency International Greenland er en frivillig organisation, som arbejder for at forebygge korruption og oplyse om de skadelige effekter, som manglende åbenhed og gennemsigtighed har på samfundet.

Svend Hardenberg reagerede ikke, da Berlingske i går forelagde ham artiklen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip