Ombudsmanden opruster mod ny offentlighedslov

Der kan sættes spørgsmålstegn ved muligheden for at få aktindsigt, når det kommer til den omstridte regel om ministerbetjening, skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en opsigtsvækkende kronik, som Politiken bringer tirsdag. Ombudsmandsinstitutionen vil derfor afsætte ressourcer internt og styrke indsatsen for at holde øje med effekten af den nye offentlighedslov.

Ombudsmanden vil holde myndighederne »hårdt fast« på at give offentligheden og medierne den ret, som følger af loven, fremgår det af kronikken.

I henhold til reglen om ministerbetjening skal muligheden for at undtage fra aktindsigt bruges så lidt som muligt, hvis der er tvivl om, hvorvidt der er tale om rådgivning af ministeren.

En tilføjelse, som ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) betyder, at den nye lov ikke vil mørklægge så meget, som kritikere af den netop vedtagne offentlighedslov har hævdet.

»Man kan spørge, om det ligner en trylleformular mere end en realitet, for i de fleste tilfælde vil det formentlig være ganske klart, om der er tale om ’ministerbetjening. Og er der ikke tvivl om det, fører loven bare til, at man kan give afslag på aktindsigt,« siger ombudsmanden.

Ombudsmandens kronik er »usædvanlig«, siger professor i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze.

»Ombudsmandens rolle er jo ikke at kontrollere Folketinget. Han skal kontrollere forvaltningen og give smæk til myndighederne, når de begår fejl, og når borgerne på den måde kommer i klemme i systemet. Ombudsmandens opgave er ikke at skrive retspolitiske klummer om lovgivningsmagten,« siger Michael Gøtze.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser at kommentere på ombudsmandens kronik. Det er »alene et politisk spørgsmål,« hvordan loven ser ud, oplyser justitsministeren via sin særlige rådgiver i en e-mail til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip