Ombudsmanden: Støjbergs annonce gav forkert billede

Skrevet af admin

10/12/2015

Dagens topnyheder

Folketingets Ombudsmand udtaler kritik af regeringens omdiskuterede flygtningeannoncer, der blev bragt i fire libanesiske aviser i september.

Annoncen er ikke i overensstemmelse med reglerne for offentlige myndigheders vejledning af borgere, lyder det torsdag i en pressemeddelelse fra ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Det er nærliggende, at annoncen har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark. Annoncen kunne meget let få dem til på forkert grundlag at beslutte, hvor de skulle søge at opnå asyl, skriver han.

Annoncen fokuserer på dele af den danske asylordning, som i vidt omfang er irrelevante for syriske flygtninge, lyder kritikken.

I annoncen fremhæves det blandt andet, at afviste asylansøgere sendes hurtigt hjem. Men i praksis er det kun cirka to procent af asylansøgere fra Syrien, der afvises, påpeger Ombudsmanden.

Annoncen nævner også, at flygtninge risikerer at få inddraget deres opholdstilladelse. Men det sker også meget sjældent, påpeger Ombudsmanden - og slet ikke for syriske flygtninge.

- De enkelte punkter i annoncen er hver for sig korrekte. Men de er i vidt omfang irrelevante for især syriske flygtninge i Mellemøsten, siger Jørgen Steen Sørensen.

Han understreger dog, at myndighederne har vide rammer for "valg af kommunikationsform".

- Men kommunikationen må ikke blive så kortfattet og unuanceret, at den giver modtagerne et forkert billede af deres situation. Annoncen kan efter min vurdering let give syriske flygtninge en opfattelse, der ikke stemmer med virkeligheden, siger han.

Ombudsmanden tog sagen om annoncerne op 18. september. Siden har han modtaget to svar fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har flere gange forsvaret annoncen som værende både "nøgtern og relevant".

/ritzau/