Ombudsmanden vil kulegrave arbejdsskadesager

Ifølge ombudsmanden sår anklagerne, der går på, at styrelsen er mere optaget af ressourcer og økonomiske måltal end af at sikre korrekte afgørelser, tvivl om retssikkerheden.

»Hvis der er hold i anklagerne om, at afgørelserne er påvirket af produktionskravene, er der tale om et meget alvorligt retssikkerhedsproblem,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, der påpeger, at det »ganske enkelt« ikke er acceptabelt, hvis Arbejdsskadestyrelsen sagsbehandlere træffer hurtige og usaglige afgørelser, fordi de skal nå et vist antal sager.

»Jeg vil godt understrege, at vi stadig mangler at få ministeriets og styrelsens udlægning. Men anklagerne er så alvorlige, at det i allerhøjeste grad er en sag, som vi skal interessere os for og følge til dørs,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Han har nu sendt en såkaldt åbningsskrivelse til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), hvor han beder om indsigt i den redegørelse, Arbejdsskadestyrelsen har fået besked på at aflevere til ministeren. Ombudsmanden beder samtidig ministerium og styrelse oplyse, hvad de agter at foretage sig på baggrund af redegørelsen.

Kritikken af de voldsomme produktionskrav i styrelsen, der angiveligt påvirker sagsbehandlingen og udbetalingen af arbejdsskadeerstatninger, blev fremsat i en kronik i Politiken torsdag af juristen Hans Bøgesvang Riis, der netop har sagt sit job op i styrelsen på grund af forholdene.

To af landets førende eksperter i arbejdsskadesager, advokaterne Karsten Høj og Henrik Juel Halberg, bakker op om kritikken.

Ifølge Henrik Juel Halberg er der ligefrem eksempler på, at Arbejdsmarkedsstyrelsen har truffet hurtige afgørelser alene for at pynte på statistikken over afgjorte sager.

Hvis det er rigtigt, er der tale om »magtfordrejning«, siger lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Sten Bønsing:

»Det er lige præcis den slags systemfejl, Folketingets ombudsmand er sat i verden for at kontrollere og stoppe«.

Arbejdsskadestyrelsen vil ikke kommentere de konkrete anklager om ulovligheder i sagsbehandlingen, men direktør Anne-Marie Rasmussen skriver i en mail til Politiken, at styrelsen arbejder med den redegørelse, som ministeren har bedt om, og at styrelsen i denne vil forholde sig til kritikken.

Dagens Gossip