Omrokering skal løfte psykiatrien

»Der er blevet tilført ressourcer til psykiatrien ved hver eneste økonomiske forhandling, hvor jeg har siddet som sundhedsminister. Psykiatrien er blevet prioriteret og løftet, og det vil den også blive fortsat. Men det er bare vigtigt at holde fast i, at der er rigtig mange af de ting, udvalget peger på, som kan gøres med de midler, vi har i dag. Hvis vi bruger dem anderledes til gavn for patienterne, vil det give højere kvalitet og bedre behandling,« siger sundhedsministeren.

Rapporten, som Psykiatriudvalget, der er nedsat af regeringen, står bag, skal danne grundlag for en national handlingsplan på psykiatriområdet. Udvalget opfordrer til, at man nedbringer brugen af tvang over for psykiatriske patienter, og peger også på, at der er brug for mere forskning i, hvilke metoder der er virksomme i behandlingen af psykisk syge, ligesom der er brug for et løft af kompetencer hos medarbejdere i regioner og kommuner.

»Nogle af tiltagene skal der flere penge til. Men vi skal først finde ud af, hvilke ting vi skal gå videre med. Derfor er det useriøst allerede at tale om, hvor pengene skal komme fra. Vi skal først finde ud af, hvor investeringerne helt konkret skal ligge. Men jeg tager rapporten med til satspuljeforhandlingerne, der starter i næste uge,« siger Astrid Krag.

Psykiatriudvalget peger selv på, at forbedringer af psykiatrien kræver flere ressourcer, og det mener både Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, at der nu skal findes.

»Der er behov for at sætte flere penge af til psykiatrien, og jeg mener, at det skal være via finansloven og ikke satspuljemidlerne, som skal hjælpe misbrugere, hjemløse og alkoholikere og alle mulige andre udsatte grupper,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

»Det er oplagt, at vi kigger på det her i forbindelse med finanslovsforhandlingerne med regeringen,« siger sundhedsordfører Stine Brix (Ø), der fredag var til sættemøde med finansminister Bjarne Corydon (S).

Patientforeninger har hilst Psykiatriudvalgets konklusioner velkomne, men bekymrer sig over, om regeringen vil bruge de ressourcer, der skal til for at løse problemerne, som udvalget belyser.

»Ambitionsniveauet er godt, men man kan ikke realisere målene, uden at det koster noget. Det springende punkt er, om der vil blive tilført de ressourcer, der skal til,« siger formand for SIND, der repræsenterer sindslidende og deres pårørende, Knud Kristensen.

Antallet af danskere med psykiske sygdomme har været stigende de seneste år. Omkring 10-20 procent af danskerne skønnes på et givent tidspunkt i livet at få en psykisk lidelse, og omkring to procent af befolkningen har haft en langvarig psykisk lidelse.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip