Omskæring af piger er langsomt på vej ud

Det vurderer Pernille Fenger, chef for UNFPA, FNs befolkningsfonds nordiske kontor.

»Det er et kæmpe fremskridt. Men de seneste skøn viser alligevel, at op til 30 millioner piger under 15 år stadig lever med risikoen for at blive omskåret. Derfor vil vi meget gerne intensivere og udbrede det arbejde, som UNFPA og UNICEF i fællesskab gør for at stoppe pigeomskæring,« siger hun.

De to organisationer starter om kort tid en kampagne i Danmark, der skal understøtte arbejdet i felten.

»Jeg er netop vendt hjem fra Etiopien, hvor jeg mødte nogle af disse piger, og sjældent har jeg hørt så hjerteskærende historier. Pigerne kunne have mistet livet, og mange af dem kæmper nu med store smerter, når de skal lade vandet og have menstruation, fordi omskæringen har efterladt dem med en alt for lille åbning,« fortæller UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen.

Omskæring af piger foregår i dag i 28 afrikanske lande og i Yemen, hvor pigerne får fjernet deres yderste kønsdele, oftest under uhygiejniske forhold og med sløve instrumenter.

I de pågældende lande er omskæring et led i tusindårige traditioner og kulturelle forhold uden bund i religiøse krav.

Men mange familier ser omskæring som en forudsætning for, at pigerne kan blive gift og accepteret af lokalsamfundet. Specielt ved at gøre opmærksom på, hvilke sundhedsmæssige konsekvenser omskæring kan have, samt ved at fremhæve pigers menneskerettigheder er det dog muligt at ændre tradition, mener de to organisationer.

»Forældre ønsker at gøre det bedste for deres børn. Og når de kommer til en erkendelse af, at pigeomskæring ikke er det bedste, kan selv en gammel praksis stoppes. Derfor er målet om at udrydde pigeomskæring indenfor én generation ikke urealistisk,« siger Pernille Fenger.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) betoner, at netop kvinders og pigers rettigheder står helt centralt i det danske udviklingssamarbejde.

»Vi har netop haft årsforhandlinger med UNFPA og UNICEF, og det er to organisationer, som vi styrker samarbejdet med og gerne vil styrke samarbejdet med i de kommende år, netop fordi de er med til at sikre og arbejde for helt grundlæggende menneskerettigheder for ikke mindst børn - piger. Jeg bakker op om kampagnen og vil gerne sende et stærkt signal om, at den er rigtig og vigtig,« siger Friis Bach.

Ministeren erkender dog også, at der er lang vej, før mishandlingen af pigerne er fortid.

»De, der står i vejen for fremskridt her, er jo alt fra religiøse ledere til ældre kvinder og dominerende mænd, så derfor kræver det en meget stærk oplysningsindsats,« siger Christian Friis Bach.

Dagens Gossip