Omstridt Panama-advokat: Jeg har handlet efter bogen

Advokatfirmaet Mossack Fonseca, der beskyldes for at have hjulpet blandt andet statsoverhoveder, sportsstjerner og rigmænd med at oprette selskaber i skattely, afviser at have gjort noget som helst ulovligt.

Det siger Ramon Fonseca, der er medstifter af og partner i advokatfirmaet, til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi kan udelukke, at det er et insiderjob. Dette er ikke en læk. Dette er et hackerangreb, siger han og tilføjer, at det formentlig er folk i udlandet, der står bag.

Han afviser ligeledes, at selskabet har medvirket til at destruere dokumenter eller har hjulpet nogen med at undgå skat eller med hvidvaskning af penge.

I stedet har han indgivet en klage til Panamas statsanklager, fordi han hævder, at lækken af de cirka 11,5 millioner dokumenter kommer fra hackere uden for Mossack Fonseca.

- Vi har allerede indgivet de relevante klager til statsanklagerens kontor, og en regeringsinstitution er også ved at undersøge sagen, siger den 63-årige Fonseca, der var med til at stifte selskabet i 1977.

Det er via et hackerangreb, at en række internationale medier har skaffet sig adgang til dokumenterne, der blandt andet har bragt Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, i fedtefadet, mener han.

- Disse e-mail er blevet taget ud af en kontekst, siger Fonseca, der kalder blandt andet kritikken af Sigmundur David Gunnlaugsson for en "heksejagt".

Regeringen i Panama har efter søndagens afsløringer været ude med et løfte om, at den vil samarbejde, såfremt dokumenterne fører til eventuelle retlige granskninger.

- Dette er en tropisk storm, som dem vi har her i Panama. Når først den er overstået, kommer solen frem, siger Alvaro Aleman, stabschef for Panamas præsident, Juan Carlos Varela.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip