Omstridt rederi: Vi begik fejl i piratsag

Tirsdag tager rederiets administrerende direktør, Claus Bech, til genmæle i en kronik i Berlingske. Her forsvarer han sig imod kritikken, som blandt andet gik på, at Shipcraft ikke ville betale løsesum, at rederiet lod M/V Leopard sejle ind i piratfyldt farvand uden vagter og uden at have tegnet en forsikring mod bortførelser.

Men den kritik er forfejlet og bygger på uvidenhed, mener Claus Bech.

»Kritikken af Shipcraft bygger på manglende indsigt i sagen og spekulationer, der har fået grobund, fordi vi igennem hele forløbet har fulgt de professionelle rådgiveres opfordring til ikke at dele oplysninger med offentligheden. Målet med denne tavshed har udelukkende været at sikre de bedst mulige forhandlingsvilkår med den klare hensigt at få vores besætning fri hurtigst muligt,« skriver han i Berlingske.

Shipcraft har ifølge den administrerende direktør rådført sig med PET samt internationale og danske eksperter, mens bortførelsen stod på. Claus Bech erkender dog, at rederiet ikke havde en specifik forsikring mod bortførelser, da den seks mand store besætning forsvandt i januar 2011. Men det var ikke kutyme i branchen dengang, ligesom de danske myndigheder ikke tillod bevæbnede vagter, hævder han og gør det klart, at han ser frem til den undersøgelse, som Den Maritime Havarikommission har indledt af sagen.

Shipcraft er desuden blevet politianmeldt af fagforeningen Søfartens Ledere, som mener, at rederiets ledelse har været for passiv under gidseldramaet.

»Vi ser frem til de officielle undersøgelser af begivenhederne og vil samarbejde fuldt ud med myndighederne, herunder fremlægge den omfattende dokumentation, vi er i besiddelse af,« skriver Claus Bech.

Han fastslår, at Shipcraft arbejder på sin egen evaluering af sagen.

»Vi vil naturligvis også kigge indad og evaluere forløbet sammen med vores rådgivere. Det ville være ukritisk at tro, at vi ikke har begået fejl igennem de vanskelige forhandlinger, der har stået på i næsten to år og fire måneder, men vi vil gerne understrege, at vi har arbejdet ufortrødent, gjort vores yderste og har hele tiden haft som førsteprioritet at få vores kolleger hjem hurtigst muligt og i god behold,« skriver han.

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn blev frigivet 30. april i år for en løsesum på 40 millioner kroner.

Dagens Gossip