Omverdenen fordømmer Nordkoreas "raketprovokation"

Skrevet af admin

07/02/2016

Mest læste i dag

Det er endnu uvist, om søndagens nordkoreanske raketaffyring er forløbet som planlagt, men hvis formålet for det lukkede land har været at provokere sine traditionelle "fjender" - USA, Sydkorea og Japan - så er succesen i hus.

I forvejen er landene - sammen med store dele af det internationale samfund - indstillet på at straffe styret i Pyongyang for en atomprøvesprængning i sidste måned.

Nu strømmer fordømmelserne igen ind over landets enerådige hersker, Kim Jong-un.

Diplomater siger til de internationale nyhedsbureauer, at FN's Sikkerhedsråd vil blive hasteindkaldt søndag for at drøfte raketaffyringen.

Ifølge det sydkoreanske forsvarsministerium løftede raketten sig fra en affyringsrampe i Nordkorea klokken cirka 09 lokal tid eller 01.30 dansk tid.

Der gik ikke mange minutter, før udlandet skød tilbage med kritik.

I en meddelelse fra Det Hvide Hus betegnes affyringen som "destabiliserende og provokerende", mens Japans premierminister, Shinzo Abe, fordømmer den som "fuldstændig uacceptabel".

I forvejen havde landene advaret Nordkorea om at droppe planen om at affyre en raket. Japan og Sydkorea havde truet med, at de ville forsøge at skyde raketten ned, hvis den på sin vej kom over deres luftrum.

Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, vil have FN til at straffe Nordkorea.

- FN's Sikkerhedsråd bør hurtigst muligt træffe stærke straffeforanstaltninger, siger hun i en tv-tale kort tid efter affyringen.

Formålet med raketten er ifølge Nordkorea at opsende en observationssatellit.

Og trods fordømmelserne fra udlandet er det ifølge en politisk analytiker ikke sandsynligt, at "provokationen" vil udløse endnu skrappere sanktioner over for landet i forhold til de tiltag, som det internationale samfund har truet med efter atomprøvesprængningen i januar, men endnu ikke er blevet enige om.

- Nordkorea satser efter alt at dømme på, at en affyring så kort tid efter atomtesten sandsynligvis kun vil have lille indflydelse på FN-sanktioner som følge af den prøvesprængning, siger Alison Evans, senioranalytiker på det anerkendte militærtidsskriftet IHS Jane's, til nyhedsbureauet AFP.

Kina, der er permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd og Nordkoreas eneste "ven" blandt de store lande, har modsat sig USA's arbejde for at stramme sanktionerne over for Nordkorea.

Men USA presser på.

- Vi vil sammen med vores partnere og medlemmer af FN's Sikkerhedsråd fortsat arbejde på (at indføre, red.) omfattende tiltag og holde Nordkorea ansvarlig, siger udenrigsminister John Kerry ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/