Ondt i hovedet? Så alvorlig er stress for din hovedpine

Skrevet af Voksnekvinder.dk

25/02/2014

Dagens topnyheder

Og forskerne konkluderer, at hvis vi lærer at styre vores stress, kan vi også begrænse antallet og styrken af hovedpineanfald.

Øget stress resulterer i alle typer hovedpiner, men denne sammenhæng var især tydelig for mennesker med spændingshovedpine.

”Vores resultater er vigtige mht. at skræddersy stresshåndtering hos patienter med forskellige typer hovedpine,” siger undersøgelses leder, dr. Sara Schramm, University Hospital ved Duisburg-Essen hospitalet.

Fordelene ved at behandle stressen ser ud til at være endnu bedre hos patienter med spændingshovedpine end hos migrænepatienter.

Forskerne har indsamlet data fra mere end 5.000 mennesker i alderen 21 til 71 år. Fire gange årligt gennem to år blev de udspurgt om deres stressniveau og hovedpineanfald. Hver gang blev de bedt om at beskrive deres stressniveau fra 0 til 100 og fortælle, hvor mange hovedpiner de havde i løbet af en måned.

Læs også: 10 madråd mod søvnproblemer

Forskerholdet fandt ud af, at 31 pct. af deltagerne havde spændingshovedpiner, 14 pct. havde migræne, 11 pct. havde migræne kombineret med spændingshovedpine og 17 pct. havde mere uspecifikke hovedpiner.

Højt stressniveau

Deltagere med spændingshovedpiner rapporterede selv et stressniveau på 52 ud af 100. For dem med migræne lå stressniveauet på 62 og for dem med både migræne og spændingshovedpine lå niveauet på 59.

Læs også: 14 overraskende årsager til smerter

Øget stress gav helt klart flere hovedpineanfald. Men for at være sikker på, at stress var den udløsende faktor, udelukkede forskerne bl.a. alkoholindtagelse, rygning og jævnligt brug af hovedpinemedicin.

En ekspert, der ikke var involveret i denne forskning, siger, at undersøgelsen bekræfter en hidtil udbredt formodning om, at stress er den helt store udløser af hovedpine både hos unge og gamle.

Læs også: 10 overraskende madvarer, der kan give hovedpine 

”Resultaterne er vigtige og antyder, at hvis vi kan identificere kilderne til kronisk stress og udnytte de eksisterende strategier for at bekæmpe stressen, som f.eks. meditation, vejrtrækningsøvelser og muskelafspænding, så kan vi også reducere frekvensen af alle typer hovedpine, især spændingshovedpine,” siger dr. Souhel Najjar, direktør ved Neuroscience Center, Staten Island University Hospital i New York.

Læs også: Sådan afslører du årsagen til din hovedpine

Han mener, at denne måde at se på stress og hovedpine, vil kunne øge livskvaliteten og begrænse de udgifter, der er ved hovedpiner.