Op mod 15.000 markerede Slaget ved Dybbøl

Skrevet af admin

18/04/2014

Mest læste i dag

Danskere, tyskere - og endda en del svenskere - har fredagen igennem besøgt Dybbøl Banke og Sønderborg Slot i Sønderjylland for at deltage i markeringen af 150 året for Slaget ved Dybbøl, hvor Danmark i 1864 mistede en tredjedel af sit areal.

Syd- og Sønderjyllands Politi vurderer, at op mod 15.000 har lagt vejen forbi Dybbøl Banke, hvor danske soldater i 1864 tabte krigen og dermed måtte overgive hertugdømmerne Slesvig, Lauenborg og Holsten til Prøjsen - det senere Tyskland.

Politiet havde fredag betjente på stedet, og de melder om en fredelig markering af krigen.

Læs også: Det sagde de på 150-årsdagen for slaget ved Dybbøl

- I modsætning til for 150 år siden, så vandt vi i dag. Det er overordnet set forløbet helt problemfrit, siger vagtchef Erik Lindholdt til Ritzau.

Markeringen af 150 året begyndte fredag formiddag med en militær ceremoni ved fællesgravene på Dybbøl Banke. Herefter var der koncerter, taler, udstillinger, byvandringer - og selvfølgelig det traditionelle sønderjyske kaffebord.

Formanden for Region Syddanmark, Carl Holst (V), glæder sig over den store opbakning til arrangementet.

Læs også: Forfatter: Slaget ved Dybbøl forklarer dagens Danmark

- Den overvældende opbakning, vi har været vidne til i dag, er med til at understrege, at betydningen af 1864 er noget, der ligger rigtig mange borgere i grænseområdet på sinde, siger han i en pressemeddelelse.

- Derfor er jeg også utroligt glad for, at så mange har valgt at bruge deres dag på denne markering, hvor vi i fællesskab både mindes og ser fremad, siger Carl Holst, der også er formand for Syddansk Dybbøl-Forum.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), forsvarsminister Nicolai Wammen (S), Slesvig-Holstens ministerpræsident, Torsten Albig, og dronning Margrethe har holdt taler for de mange fremmødte.

/ritzau/