Operachef: Dansker satte Australien på verdenskortet

Skrevet af admin

20/10/2013

Dagens topnyheder

Operahuset i Sydney - Jørn Utzons mesterstykke - er det mest betydningsfulde bidrag, som Danmark og danskerne nogensinde har givet til Australien.

Det mener Louise Herron, som er øverste chef i Operahuset.

Vartegnet med de hvide skaller, der søndag fejrer sin 40-års fødselsdag, er en hjørnesten i det moderne Australien, mener hun.

- Dette jubilæum handler om at fejre den vigtigste rolle, som Danmark har spillet i Australien og for den australske identitet, siger Louise Herron til Ritzau.

- Denne bygning er fantastisk. Man kan ikke undgå at blive bevæget af den, når man ser den. Den er symbolet på Australien, og det er et kunstværk, som er lavet af en dansker.

- Jeg siger til Danmark: Tak for Operahuset. Og danskere siger ofte tilbage: Tak for, at I byggede det, for vi kunne aldrig have bygget det selv i 1960'erne. Så det er noget, som ingen af os kunne have gjort uden den anden part, siger hun.

Opera-direktøren mener, at man kan tale om tiden før og efter Utzon-byggeriet, som stod færdigt i 1973.

Det arkitektoniske scoop er en milepæl i australsk historie, og byggeriet er siden blevet en magnet for tilrejsende turister, lyder det.

- Før Operahuset spurgte folk måske sig selv om, hvorfor de overhovedet skulle rejse til dette fjerne kontinent. Efter Operahuset blev der skabt en utrolig interesse for at komme hertil, siger hun.

- 8,2 millioner mennesker kommer hvert år til denne bygning. 88 procent af de kinesiske turister siger, at Operahuset er deres hovedårsag for at komme til Sydney, tilføjer Louise Herron.

Sydney Opera House har inviteret kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til 40 års jubilæet som officielle protektorer.

- Operahuset blev skabt som et dansk-australsk samarbejde, og kronprinsparret binder også Danmark og Australien sammen, forklarer Louise Herron.

- Det er en utrolig historie, at en kvinde fra Tasmanien kan ende som prinsesse i Danmark. Det er vidunderligt. Kronprinsessen er utrolig kendt og elsket hernede, og folk kalder hende "vores prinsesse Mary", siger Louise Herron.

Kronprinsparret mødte hinanden i Sydney i 2000, da storbyen var vært for de olympiske lege.

Se billederne nedenunder...

/ritzau/