Opfandt synthesizeren: Google markerer Robert Moogs 78 års fødselsdag

Når du i dag besøger søgemaskinen Google, vil du se at man i dag markerer, at Robert Moog ville være fyldt 78 år netop i dag.

Og hvem var han så? Alle der er noget inden for musikken kender ham særdeles godt, for han var en af pionererne inden for synthesizerne.

Robert Moog blev født i 1934, og i 1960erne opfandt og fremstillede han de første analoge og subtraktive synthesizere.

Det er en teknisk tung forklaring, men kort fortalt handler det om en måde, at fremstille en lyd på. Og med en række filtre, kan man så justere lyden, indtil den har den klang man ønsker at bruge.

Og her spillede (!) Robert Moog en stor rolle. Han oprettede firmaet Moog Music, som gennem en årrække sendte populære og banebrydende synthesizere på markedet.

Blandt de mest kendte er nok Minimoog Model D, som blev brugt på rigtig mange pladeudgivelser, da den kom på gaden i starten af 1970erne.

Det var en af de allerførste transportable og håndterbare synthesizere, og dermed nem for musikere at have med rundt når de optrådte.

Minimoog'en blev produceret frem til 1981, men i 2002 lavede Robert Moog en ny version af den, og omdøbte den til Moog Voyager.

Gennem årene modtog Moog, hvis fulde navn var Robert Arthur Moog, en stribe priser og anerkendelser for sit store og engagerede arbejde med synthesizere og elektronisk musik.

- Jeg er en ingeniør. Jeg ser mig selv som en værktøjsmager, og musikerne er mine kunder. De bruger mine værktøjer, sagde han engang om sit arbejde.

I april 2005 blev Robert Moog ramt af en hjernesvulst, og han døde få måneder senere.

Efter hans død blev der oprettet en mindefond, og hans arbejde og indsats vil aldrig blive glemt.

Google kan du faktisk i dag prøve af hvordan man kan justere en vaskeægte Moog - og spille en melodi med den lyd du har lavet.

Dagens Gossip