IS opfordrer tilhængere til at køre folk ihjel med bil

Skrevet af admin

15/07/2016

Dagens topnyheder

Hvis angrebet i Nice viser sig at være begået af Islamisk Stat (IS) eller al-Qaeda, er det ikke et tilfælde, at angrebet blev udført med en bil.

Det siger journalist Deniz Serinci, der har skrevet bogen "Terrorens Kalifat" om IS.

Terrorister er i større grad begyndt at bruge biler til at køre folk ned, når de skal udføre deres terrorangreb, siger han.

- Både al-Qaeda, IS og palæstinensiske terrorister i Israel har brugt biler og opfordrer andre til at gøre det samme, siger Deniz Serinci.

Ved angrebet i Nice har vidner fortalt til den britiske avis The Guardian, at føreren af bilen kørte i zigzag, så han kunne ramme flest muligt.

Mindst 84 mennesker er døde og 50 kvæstet. 18 af dem alvorligt.

Islamisk Stats talsmand Abu al-Adnani har tidligere opfordret til, at man skulle slå europæere, og helst franskmænd, ihjel med bil.

- Hvis du kan dræbe en vantro europæer, især en ondsindet og beskidt franskmand, så hav tiltro til Allah. Kør ham over med din bil, sagde Abu al-Adnani i en tale, som Weekendavisen bragte uddrag fra i november 2015.

I al-Qaedas magasin "Inspire" har de mere eksplicit opfordret tilhængere til at bruge bil til at køre folk over, siger Deniz Serinci.

Ifølge ham er det er langt fra et tilfælde, at det lige er netop den fremgangsmåde, der vinder indpas hos IS- og al-Qaeda-sympatisørerne.

Det handler om at sprede så meget frygt som muligt, siger forfatteren.

- Alle ser biler i dagligdagen, men vi har tillid til, at de stopper og ikke bevidst pløjer os ned. Så næste gang vi ser et køretøj, kan det være vi bliver mere bange, og det er netop det, islamisterne ønsker, siger han Deniz Serinci.

Derudover har metoden også sine praktiske grunde.

- Det er effektivt, fordi det kan udføres med en enkeltperson med meget få midler. Det eneste, der skal til, er at finde et sted med mange mennesker.

Ingen organisation har indtil videre taget skylden for angrebet.

/ritzau/