Opfordring til danske bilister: Kan koste dig en stor bøde - eller det der er værre

Skrevet af Nicolai Steinicke

15/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En undersøgelse viser problemer i nogle danskeres kørevaner.

Dagens topnyheder

Vinterens mørke og ustadige vejr er en potentiel opskrift på farlige situationer på vejene, og en ny undersøgelse udført af Kantar Public for Gjensidige forsikringsselskab afslører et bekymrende fænomen: hver tredje danske bilist oplever, at andre kører uden lys efter mørkets frembrud.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Undersøgelsen peger på, at slukkede lygter ikke blot skaber utryghed, men kan også føre til næsten-ulykker. Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, advarer om, at manglende sigtbarhed, især i dårligt vejr, kan være en afgørende faktor for ulykker på vejene.

"Man kan godt tro, at bare man selv kan se vejen og kender ruten, så skal det nok gå. Men vi ser desværre mange ulykker, som opstår på grund af manglende sigtbarhed, især i dårligt vejr, hvor det gør en stor forskel, om en bilist har tændt lygterne eller ej. Det skal man virkelig ikke undervurdere," udtaler Lene Rasmussen i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen afslører også, at problemet med slukkede lygter er mest udbredt uden for de store byer. I Region Sjælland oplever 39 procent af bilisterne dagligt eller ugentligt situationer, hvor andre bilister har slukkede lygter, mens tallet i Region Hovedstaden er 28 procent.

Lene Rasmussen opfordrer alle bilister til at tage problemet alvorligt, især på denne tid af året, hvor solen går ned tidligt. Selvom mange moderne biler har automatisk lygtetænding, understreger hun vigtigheden af at være opmærksom på lygterne, da lyssensorerne ikke altid opfanger nedsat sigtbarhed i vintertrafikken. Et simpelt tjek af lygterne kan således gøre en stor forskel for sikkerheden på vejene.

Undersøgelsen afslører, at 13 procent af de adspurgte har oplevet farlige situationer på grund af slukkede lygter, mens 18 procent har været tæt på at opleve en farlig situation.

At køre uden lys i bilen kan straffes med en bøde på 1.000 kroner.