Ophedet møde i FN's Sikkerhedsråd om Ukraine

Skrevet af admin

02/03/2014

Mest læste i dag

Bølgerne gik højt på lørdagens hasteindkaldte krisemøde i FN's Sikkerhedsråd om Ukraine.

Rusland og de vestlige lande i rådet anklagede hinanden for den tilspidsede situation i landet.

Rusland FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, satte spørgsmålstegn ved legitimiteten af de nye magthavere i Kijev og anklagede "vestlige kolleger", især medlemmer af EU, for at have blandet sig i Ukraines interne anliggender, skriver nyhedsbureauet dpa.

Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, opfordrede inden mødet til, at observatører fra FN og OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, øjeblikkeligt sendes til Ukraine for at overvåge den tilspidsede situation.

Der er endnu ingen oplysninger om, hvordan det forslag blev modtaget, men i betragtning af, at Rusland som permanent medlem af rådet har veto-ret, skal man ikke forvente indgreb af betydning i krisen fra FN's side, konstaterer nyhedsbureauet AFP.

Storbritanniens repræsentant på mødet, Mark Lyall Grant, sagde, at hans land fordømmer enhver "aggressiv handling" over for Ukraine.

Grant opfordrede den russiske regering til at forklare sin beslutning om at give grønt lys for anvende militær magt. Det russiske overhus godkendte lørdag præsident Putins anmodning om at indsætte militæret i nabolandet.

Tidligere lørdag aften bad Ukraines udenrigsminister EU, USA og Nato om at beskytte landets grænser mod, hvad der betegnes som en russisk aggression.

Både USA's præsident, Barack Obama og hans forsvarsminister, Chuck Hagel, har over for deres russiske kolleger udtrykt bekymring over situationen.

Obama sagde i en 90 minutter lang telefonsamtale sent lørdag aften til Vladimir Putin, at Rusland har forbrudt sig mod international ret i forbindelse med situationen i det uroplagede Ukraine.

Rusland risikerer politisk og økonomisk isolering som følge heraf, lød det fra Obama.

Obama har ifølge nyhedsbureauet AFP bedt Putin trække de russiske styrker tilbage til de russiske baser på den autonome ukrainske Krim-halvø, nu da Rusland muligvis har planer om at rykke massivt ind i Ukraine.

USA udsætter samtidig forberedelserne til G8-topmødet i Sotji i Rusland, der finder sted 4. og 5. juni. Det samme gør Canada, skriver nyhedsbureauet Reuters. Canadierne hjemkaldte lørdag desuden sin ambassadør i Moskva, skriver Reuters.

/ritzau/