Opposition kan ikke enes om folkeskolekrav

»Der er nogle nuancer, der skiller os i den borgerlige lejr, men vores ti punkter er der, vi er helt krystalklart enige om, at det her går vi ind og forhandler på,« siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V).

Det er dog ikke helt svage nuancer, der skiller de borgerlige partier. Blandt andet er der uenighed om, hvor mange timer de ældste elever skal gå i skole om ugen. Mens Venstre står fast på 35 timer, er både Dansk Folkeparti og de Konservative imod at nærme sig noget, der ligner regeringens heldagsskole.

»35 timer om ugen er i overkanten af, hvad jeg synes er en god idé,« siger den konservative uddannelsesordfører, Vivi Kier (K), og fortsætter:

»Vi har jo hele tiden været lodret imod aktivitetstimer og en skoledag på 37 timer om ugen, fordi det er en heldagsskole. Til gengæld har vi ikke sagt tydeligt, hvor vi vil ligge i forhold til timetallet, fordi for mig er det afgørende, hvilket indhold kan jeg få puttet i de timer.«

De Konservative og Venstre er omvendt rørende enige om, at folkeskolen skal være mere international med for eksempel internationale linjer og mere undervisning på engelsk. Men det »internationaliseringsflip« vil Dansk Folkeparti ikke være med til, og derfor står der ikke et ord om internationalisering i oppositionens oplæg til forhandling.

»Det er vi meget glade for, ja. Til gengæld er vi også glade for, at vi løfter sprogfagene, for vi har jo altid villet have tysk fra femte klasse, og det er også en form for internationalisering, så der kan vi jo så alle sammen mødes,« siger undervisningsordfører Alex Ahrendtsen (DF).

De tre partier er enige om, at fremmedsprogene skal styrkes ved at indføre engelsk fra 1. klasse, tysk eller frank fra mellemtrinnet (4.-6. klasse) og obligatorisk tilbud om et tredje europæisk fremmedsprog i udskolingen.

Den radikale undervisningsordfører, Lotte Rod (R), studser dog over, at der ikke står noget om internationalisering.

»Venstre og de Konservative har jo i årevis talt om, hvor vigtigt det internationale er, og når de så kommer med de ti vigtigste krav, er det overhovedet ikke med,« noterer hun.

Et andet krav, som oppositionen tager med til forhandlingerne, er, at karaktererne i folkeskolen skal falde på et tidligere klassetrin. Både de Konservative og Dansk Folkeparti har tidligere plæderet for karakterer fra 1. klasse, mens Venstre i februar ville have karakterer fra 6. klasse. Det fælles krav lyder nu på karakterer fra 4. klasse

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) håber, at forligsparterne kan nå til enighed om en folkeskolereform inden sommerferien.

Dagens Gossip