Opposition kræver lovgivning for Syrien-krigere gransket

Sådan lyder det fra oppositionen, som vil have justitsminister Morten Bødskov (S) til at se på, om den nuværende lovgivning er tilstrækkelig.

Årsagen er, at Københavns Politi i Berlingske tirsdag udtaler, at man har valgt at droppe den eneste kendte sag, der direkte omhandler borgerkrigen i Syrien. Siden marts har politiet efterforsket den omstridte prædikant Abu Ahmed, moskeen Quba på Amager og foreningen Hjælp4Syrien for opfordringer til at gå i hellig krig. Ifølge politiet er efterforskningen af Quba indstillet.

Morten Bødskov og chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, har gentagne gange det seneste halve år varslet »klapjagt« på danskere, der involverer sig i krigen i Syrien, og PET vurderer officielt, at mindst 65 personer har taget turen fra Danmark til Syrien for at gå i krig.

»Justitsministeren sidder jo nærmest med armene over kors,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), der vil kalde Morten Bødskov i samråd om sagen.

»For det første må justitsministeren redegøre for, hvordan det kan være, at der bliver sagt noget og lagt i kakkelovnen, uden der sker noget. Og så må vi have svar på, hvor kæden hopper af i forhold til, at blandt andre Københavns Politi ikke vælger at føre sager mod de pågældende krigere,« siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti bakkes op af Liberal Alliance og de Konservative, der også vil have set lovgivningen efter i sømmene.

»Jeg forventer, at justitsministeren gør alvor af sine ord. Hvis der er lovgivningsmæssige forhindringer, så forventer jeg, at ministeren sørger for rettet op på lovgivningen, så man kan komme efter de her mennesker,« siger de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K).

Dansk Folkeparti har svært ved at vurdere hvilken del af lovgivningen, der konkret kan ændres for at gøre det lettere at retsforfølge folk med tilknytning til hellig krig eller krigsforbrydelser.

»Det må ministeren svare på, for det er ham, der har været ude og sige det, og han har et embedsmandsapparat, der kan hjælp med juraen og hvilke paragraffer, der skal strammes op på,« siger Tom Behnke.

Dansk Folkeparti foreslår blandt andet, at man kan udvide omfanget af terrorlister i forhold til andre lande.

»Så må man sige, at vi fra dansk side har nogle ekstra organisationer på listen, som samarbejder med al-Qaeda,« siger Peter Skaarup.

Dagens Gossip