Opposition: Unge skal bestå afgangseksamen

Danske skoleelever skal bestå afgangsprøven efter folkeskolen - ellers kan de glemme alt om at komme videre i uddannelsessystemet med en ungdomsuddannelse.

Sådan lyder signalet fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der nu går sammen om at kræve strengere prøvekrav i folkeskolen, hvis de skal lægge stemmer til regeringens skolereform. Det skriver Politiken torsdag.

- En folkeskolereform er ufuldstændig, hvis ikke vi bliver enige om, at den afsluttende prøve skal betyde mere. Det er en helt afgørende brik for den blå blok i skoleforhandlingerne, siger Venstres undervisningsordfører, Karen Ellemann, til Politiken.

Fremover skal eleverne have minimum karakteren 2 i de skriftlige og mundtlige afgangsprøver i dansk og matematik efter 9. eller 10. klasse for at kunne tage en ungdomsuddannelse, mener partierne.

Ifølge VKO-udspillet skal de elever, der dumper afgangsprøverne, have ekstra undervisning på specielle sommerkurser og bestå en omprøve.
Samtidig skal elevernes optagelse på ungdomsuddannelserne fremover ske under forudsætning af, at de består afgangsprøverne.

- Der ligger en vigtig signalværdi i, at folkeskolens afgangsprøve betyder noget, siger Konservatives undervisningsordfører, Vivi Kier, til Politiken.

18 procent af eleverne i 9. klasse - cirka 12.700 elever - klarede sig ved afgangsprøverne i 2011 dårligere end karakteren 2 i enten dansk eller matematik eller aflagde ikke prøve. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

Det er alt for mange, mener Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen.

- Det er chokerende, at så mange unge i dag ikke består afgangsprøven i dansk og matematik. Det vil have en disciplinerende effekt på både lærere og elever, hvis afgangsprøven betyder noget, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip