Opposition vil vælte Portugals regering efter sparekurs

Skrevet af admin

10/11/2015

Mest læste i dag

Venstreorienterede partier er fast besluttet på at vælte Portugals mindretalsregering ved en afstemning tirsdag.

Oppositionen håber, at den i stedet kan få indsat en socialdemokratisk-ledet koalition, som vil ændre kurs efter to år med hårde nedskæringer.

Udsigten til, at Portugal får en ny regering, der støtter sig til kommunisterne og andre yderliggående venstrefløjspartier, har skabt nervøsitet blandt investorer.

Finansminister Maria Luis Albuquerque siger i en advarsel til parlamentet tirsdag, at investorernes tillid til den portugisiske økonomi allerede er faldende.

- De frygter en krise, hvor underskuddet på budgettet ikke bliver bragt ned, hvorpå vi ikke lever op til kravene fra EU, siger hun.

Den nuværende regeringskoalition blev størst ved et parlamentsvalg 4. oktober.

Regeringskoalitionen under ledelse af premierminister Pedro Passos Coelho fik flest stemmer ved valget, men hans koalition er blevet stærkt svækket, efter at partierne på venstrefløjen har indgået et tæt samarbejde.

Valgkampen drejede sig om de store besparelser, regeringen har indført.

Premierminister Passos Coelho advarede vælgerne om, at Socialistpartiet ville kunne ødelægge den spirende økonomiske fremgang, som Portugal oplever efter at have været igennem en af sine værste økonomiske kriser nogensinde.

Parlamentsvalget i oktober var det første i Portugal, efter at det forlod EU's hjælpeprogram på 78 milliarder euro (godt 580 milliarder kroner) i maj 2014.

/ritzau/Reuters