Oppositionen angriber Lykketoft: Du svigter Folketinget

Omdrejningspunktet for kritikken er, at der siden regeringsdannelsen i oktober 2011 løbende har været sat kritisk fokus på, at de enkelte ministre og ministerier ikke lever op til de vejledende regler for høringsfrister og for svartider i Folketinget. Hver gang har Mogens Lykketoft åbent kritiseret regeringen for det i medierne, men det er ikke nok, mener de borgerlige partier, som beskylder ham for ikke at reagere tilstrækkeligt, fordi han – stik imod sin rolle i deres øjne agerer partipolitisk.

»Han varetager i alt for høj grad Socialdemokraternes interesser og har alt for travlt med at være allieret med regeringen. Hvis det ikke bare skal blive sådan en tre-fire gange om året, at han går ud og lufter nogle festlige synspunkter i medierne, bør han sætte foden hårdere ned over for regeringen og insistere på, at Folketinget bliver behandlet ordentligt. Han burde sætte sig i respekt over for Helle Thorning-Schmidt i stedet for bare at være hendes tjener. Det er et enormt svigt,« siger politisk ordfører for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Sidste år modtog Advokatsamfundet 500 sager til høring. I 131 af tilfældene gav regeringen under 11 dage i svartid og i yderligere 106 sager var fristen mellem 11 og 21 dage, hvilket ligger under den frist på fire uger, som er rettesnoren for regeringen, og som af eksperter betragtes som et minimumskrav.

»Vi oplever ekstremt ringe høringsfrister, og det er et problem for hele vores demokrati. Derfor er det vigtigt, at Mogens Lykketoft nu agerer som folketingsformand i stedet for at agere som socialdemokratisk partipolitiker. Han må kræve af statsministeren, at regeringen strammer op, og at der kommer nogle minimumsfrister, og han må meddele hende, at lovgivningen simpelthen bliver udskudt, hvis det ikke overholdes. Han har svigtet folkestyret ved ikke at banke hårdt nok i bordet over for statsministeren,« siger de Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen (K).

Det fremgår af regeringsgrundlaget under overskriften »God regeringsførelse«, at SRSF ville gøre op med korte høringsfrister og for lange svartider, som også var et tema under den tidligere regering, og som dengang blev kaldt »Berlusconi-metoder« af de Radikales formand, Margrethe Vestager (R).

I et sjældent angreb på folketingsformanden lyder det fra Venstre, at Mogens Lykketoft helt generelt tjener statsministerens og regeringens interesser ved at skåne dem for pres under debatter i Folketinget.

»Tanken har flere gange strejfet mig, at det mere er en socialdemokrat og en partisoldat end en formand, der sidder i stolen. Det har aldrig været meningen med den post, han har. Under debatter har jeg en oplevelse af, at han sorterer i spørgerne, så der ikke bliver lagt det pres på regeringen, som man normalt vil se. Hvis man sammenligner med dengang, Christian Mejdahl blev klappet ind som formand, tror jeg nærmere, at Mogens Lykketoft bliver klappet ud,« lyder det fra den tidligere minister og fungerende politisk ordfører, Inger Støjberg (V).

»Der var for eksempel en debat, hvor statsministeren i mine øjne var presset, og hvor han lod hende gå fra talerstolen før tid. Efterfølgende sagde han, at det var, fordi han havde kigget forkert på sit ur,« siger hun.

Mogens Lykketoft siger til Berlingske, at angrebene i hans øjne er »tarvelige«, og at det havde klædt politikerne, hvis de var kommet direkte til ham med deres kritik.

»Det er direkte usandt og nogle uhørte anklager, som der intet belæg er for. Det er meget skræmmende, at der er nogen, der render og spreder den slags, som intet har på sig. Jeg har på ethvert tidspunkt forsøgt at varetage hele Folketingets interesser, og derfor er det urimeligt af dem at sige sådan om mit arbejde. Og jeg kan sige med fuldstændig sikkerhed, at jeg ikke engang antydningsvis har mødt den kritik fra de personer, der repræsenterer oppositionen i præsidiet,« siger han.

Dansk Folkepartis Søren Espersen (DF), der har siddet i Folketingets præsidium med Mogens Lykketoft, kan ikke tilslutte sig udsagnene om, at Mogens Lykketoft generelt skåner regeringen. Men han er helt enig i, at folketingsformanden svigter, når det kommer til at sikre, at regeringen lever op til kravene for god regeringsførelse.

»Han skal mere op på mærkerne og sætte sig meget mere i respekt, fordi han som formand har en forpligtelse til at tjene Folketingets interesser – ikke regeringens,« siger Søren Espersen, som tilføjer, at der også under VK-regeringen var problemer med høringsfrister.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), kalder det »en stor omgang hykleri«, at de borgerlige farer i flint over Mogens Lykketoft, når de selv havde »mindst lige så store« problemer med at overholde høringsfristerne og svartiderne, da de sad i regering. Alligevel tilslutter hun sig ønsket om, at Folketingets nuværende formand gør en større indsats for at presse regeringen, for eksempel ved at sige, »at vi ikke behandler et lovforslag, hvis høringsfristen har været urimelig kort,« siger hun.

Mogens Lykketoft mener ikke, at det er hans opgave som formand at nægte at behandle lovforslag, hvis høringerne har været for korte.

»Jeg kan ikke gøre andet end at rykke regeringen, og det har jeg gang på gang gjort,« siger han.

Dagens Gossip