Oppositionen efterlyser fælles europæisk løsning

Efter det er kommet frem, at Sverige torsdag indfører midlertidig grænsekontrol, efterlyser flere partier en fælles europæisk løsning på det store flygtningepres.

For hverken Sverige, Danmark eller andre lande kan klare det store flygtningepres alene, mener både De Radikale, SF og Alternativet.

- Det er ærgerligt, men forståeligt, at Sverige nu indfører midlertidigt grænsekontrol. Og det er et tydeligt tegn på mangel af europæisk lederskab, når de enkelte lande bliver nødt til at reagere uafhængigt af hinanden.

- Sverige kan ikke løse krisen alene, og derfor skal vi have mere europæisk samarbejde. Det er den eneste måde, vi kan løfte det, siger Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder.

Den samme melding kommer fra De Radikales formand, Morten Østergaard.

- Svenskerne er blevet ladt i stikken af de andre EU-lande, heriblandt Danmark, som i stedet for at finde en fælles løsning, hvor man håndterer flygtningekrisen sammen, bare har strammet skruen igen og igen.

- Senest med Venstres udspil i dag. Det er uholdbart og kortsigtet. Intern grænsekontrol og stramninger fører ikke til færre flygtninge i Europa.

Også hos SF efterlyser man mere samarbejde i Europa.

- Der er brug for fælles europæiske løsninger og hjælp til Syriens nabolande. Ikke et kapløb mellem de skandinaviske lande, der ikke har nogen ende.

- Vi kan jo blive ved så. Så kan Sverige stramme, så strammer vi i morgen, og så strammer Sverige igen på fredag. Men det løser jo ikke problemet. Vi er nødt til at give nogle fælles holdbare svar, siger SF's integrationsordfører, Jacob Mark.

Ifølge Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman, vil den svenske regering indføre midlertidig grænsekontrol fra torsdag klokken 12.

- Sverige er det land i Europa, som har taget største ansvar under flygtningekrisen. Nu er det på tide, at andre lande tager ansvar.

- Danmark tog fattet imod beskeden. Det er en ny situation for dem, sagde den svenske indenrigsminister på et pressemøde onsdag aften.

/ritzau/

Dagens Gossip