Oppositionen tager afstand fra »tvunget barsel«

Det spørgsmål deler oppositionspartierne og regeringen, der har den øremærkede barsel som en del af sit regeringsgrundlag, og som har nedsat et udvalg, der skal aflevere sine anbefalinger i slutningen af juni.

Trods uenigheden ser ordningen ud til at blive en realitet, da Enhedslisten har tænkt sig at stemme for.

»Det viser sig, at der er alt for få uger, som bliver taget af fædrene. Og man ved jo godt, at der er mange af dem, der føler et stort pres af enten deres kollegaer eller deres ledelse. Derfor bør vi have en mere ligelig fordeling af barselsorloven,« siger Enhedslistens medlem af Ligestillingsudvalget Jørgen Arbo-Bæhr (Ø) til Berlingske Nyhedsbureau.

Det argument giver oppositionspartierne ikke meget for.

»Dansk Folkeparti er imod tvunget barsel til fædre. Vi har allerede en ordning, hvor fædrene kan tage det meste af barslen, og det fungerer jo fint. Lad nu forældrene selv bestemme. Det har været oppe at vende, at hvis faderen ikke tager barslen, så falder barselsperioden helt væk - så kan moderen heller ikke få den. Det er jo hamrende forkert,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

Lignende toner kommer fra Venstres ligestillingsordfører Fatma Øktem (V).

»Vi har ikke fået noget fra udvalgsarbejdet endnu, men det ligger jo i ordene »øremærket barsel«, at regeringen vil tage de 12 uger væk fra den store fælles pulje, så kvinden ikke kan tage det senere hen. Og det, synes vi, er en helt klar forringelse af en ellers meget fleksibel barselsordning. I dag er det sådan, at manden godt kan tage helt op til tre måneder eller mere, hvis det er det, familien gerne vil,« siger Fatma Øktem.

LOs daglige ledelse lagde tirsdag pres på regeringen for at indføre 12 ugers øremærket barsel til fædre.

De store fagforbund i hovedorganisationen ønsker ifølge Ugebrevet A4, at regeringen skal sætte handling bag sine løfter i regeringsgrundlaget om at øremærke op til tre måneders betalt barsel til mændene. Hvis der bliver lovgivet om øremærket barsel til mænd, vil det ifølge LOs næstformand, Lizette Risgaard, blive mere legitimt for fædre at holde barsel.

Mens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ser positivt på udmeldingen fra LO, er chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Lise Bardenfleth uenig i, at fædrenes ret til barsel skal lovfæstes.

»Det skal ikke være 179 medlemmer af Folketinget, der beslutter, hvorvidt der skal være øremærket barsel. Som udgangspunkt mener vi, at forældrene er de allerbedste til at tilrettelægge, hvordan barslen afvikles i den enkelte familie,« siger Lise Bardenfleth til Ugebrevet A4.

I december 2012 erklærede blot 28 procent af vælgerne i en Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2 sig enige i, at tre måneders barsel bør øremærkes til mænd. Samtidig er 55 procent uenige i, at det er en god model.

Dagens Gossip