Oppositionen vil hjælpe DF fri af kommunalt budgetloft

Kommunerne skal ikke tvinges til at spare for at finansiere finanslovsløfter.

Det mener Socialdemokraternes og Det Radikale Venstre, som forventer opbakning fra den samlede opposition til et ændringsforslag til den budgetlov, der skal behandles i Folketinget næste fredag.

Loven pålægger kommunerne at levere, hvad regeringen betegner som et "omprioriteringsbidrag" på én procent om året frem til 2019.

- Metoden byder os helt imod. Det er grove løjer, at man først beder kommunerne om at spare én procent for så at sende pengene retur på en finanslov med en mere eller mindre bureaukratisk ordning til følge, siger den radikale leder, Morten Østergaard, til Ritzau.

Han mener, at regeringen i stedet selv burde tage ansvaret for prioriteringerne.

- Den rigtige måde at gøre det på er at aftale med kommunerne område for område, hvor der kan effektiviseres. Men det her med bare at tage én procent fører til, at man gradvist udvander kvaliteten, siger partilederen.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, mener, at ændringsforslaget vil forhindre besparelser på blandt andet børne- og ældreområdet, som hun tror, at regeringens lovforslag vil tvinge kommunerne ud i.

- I praksis vil det betyde, at der ikke skal spares syv milliarder i de kommende år, som regeringen har lagt op til. Dermed vil der være et andet grundlag for at videreføre børne- og ældrepolitikken ude i kommunerne, siger hun til Ritzau.

Oppositionslederen lægger ikke skjul på, at forslaget er en stikpille til Dansk Folkeparti, som gik til valg med ønske om en årlig vækst på 0,8 procent i de offentlige udgifter.

- Det bliver rigtig spændende, hvad Dansk Folkeparti gør. For hvis ikke de stemmer for, så har de lavet deres største løftebrud nogensinde.

Spørgsmål: I er selv tidligere gået til valg på nogle ting, som I så siden har måttet slippe i politiske kompromiser. Er det ikke en del af virkeligheden?

- Sagen er den, at her er mandaterne til at gøre noget andet. Dansk Folkeparti har muligheden for at stemme for et ændringsforslag, og så er der flertal for det. Det opfordrer jeg dem til at gøre, lyder det fra Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip