Oppositionen vil til bunds i »blåøjet bistand«

Indkaldelsen kommer efter Informations afsløring af, at danske bistandsprojekter i Afghanistan i mindst ti tilfælde siden 2005 har været ramt af korruption og svindel. Eksempelvis har en vagt, der konspirerede med en nabo og fire andre, tømt pengeskabet hos en dansk NGO, og i et andet tilfælde har en afghansk minister brugt donorpenge på en lejlighed og luksusmøbler.

»Vi er klar over, at vi løber en risiko med den bistand, som vi giver til Afghanistan. Men vi har selvfølgelig en forpligtelse til ikke at smide gode, danske skattekroner i et eller andet sort hul. Hvis det her er så omfangsrigt, som det lader til, så må vi få indført nogle skrappere kontrolforanstaltninger,« siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at løsningen ikke er at smække pengekassen i.

»Vi har en særlig moralsk forpligtelse over for såvel Afghanistan som de danske soldater, der er faldet i kampen for et friere og fredeligere Afghanistan, til at fortsætte vores bistandsindsats,« fastslår Venstre-manden.

Udviklingsminister Christian Friis Bach anerkender, at de ti svindel- og korruptionssager formentlig kun udgør toppen af isbjerget.

»Vi accepterer en risiko for korruption, men vi accepterer ikke korruption. Hver gang der er mistanke, så går vi benhårdt efter det. Og hvis der er tale om korruption, så kræver vi, at de ansvarlige stilles til ansvar, at der kommer nye kontrolprocedurer, og at pengene føres tilbage,« siger Christian Friis Bach.

Under et besøg i Danmark for tre uger siden garanterede Afghanistans præsident, Hamid Karzai, at danske bistandsmidler ikke ville forsvinde i korruption. Størstedelen af den danske bistand kanaliseres i dag igennem Karzais regering, og tre af de ti sager, som Information har fået indsigt i, omhandler netop svindel i hans administration.

»Hans bastante udtalelse om, at der ikke var korruption, holder ikke helt. Vi påpegede meget klart over for præsident Karzai, at Danmark ikke accepterer korruption med bistandsmidlerne,« siger Christian Friis Bach.

I Dansk Folkeparti kalder udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF) den danske udviklingsstøtte blåøjet og kræver, at udviklingsministeren lægger samtlige kort på bordet i sagen.

»Det er rystende. En sådan perlerække af eksempler på groft svindel med betroede danske udviklingsmidler beviser jo med al tydelighed, at der ikke er styr på den danske udviklingsstøtte,« siger Hans Kristian Skibby.

Siden 2002 har Danmark bidraget med over 3,5 milliarder kroner til genopbygning og udvikling af det fattige, krigshærgede land.

Mellem 2013 og 2017 bliver Afghanistan den ubetinget største modtager af dansk bistand med 530 millioner danske kroner om året, hvoraf størstedelen bliver givet i form af budgetstøtte til den afghanske regering.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip