Oppositionens Suu Kyi får absolut flertal i Myanmar

Demokratiikonet Aung San Suu Kyis parti, National Liga for Demokrati (NLD), har sikret sig absolut flertal ved det historiske parlamentsvalg i Myanmar.

Det oplyser valgkommissionen ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Dermed får NLD nok sæder i parlamentet til at vælge landets næste præsident, skriver dpa.

Det står dog klart, at Suu Kyi er udelukket fra selv at overtage præsidentposten, da forfatningen ikke tillader, at præsidenten har børn, der er udenlandske statsborgere.

Suu Kyi har to børn med en nu afdød brite.

Hun har selv sikret sig et sæde i en valgkreds i Yangon, der er Myanmars største by og tidligere hovedstad. Inden valget sagde hun, at hun godt nok ikke ville kunne blive præsident, men hun lovede at lede landet ved at "svæve" over præsidenten.

Alle stemmer er fredag endnu ikke talt op, men til trods for det har NLD allerede sikret sig 348 sæder i parlamentet - 19 mere end nødvendigt for at have et absolut flertal ifølge The Guardian. 17 procent af stemmerne mangler fortsat at blive talt op.

Valget er historisk, fordi det er Myanmars første frie valg i 25 år.

I 1990 fik Aung San Suu Kyi ligeledes en overbevisende valgsejr. Men den sejr ville det militære styre ikke acceptere. Det overtog magten ved et kup og placerede Suu Kyi i husarrest.

Det nuværende styre i det sydøstasiatiske land har dog sagt, at det vil acceptere et nederlag.

Myanmar gennemgår en transition fra militærstyre til demokrati, og selvom NLD har fået flertal ved valget, vil militæret fortsat have 25 procent af sæderne i parlamentet på grund af en bestemmelse i landets forfatning.

Mange af de 51 millioner indbyggere i landet håber, at NLD vil bruge flertallet til at gennemføre politiske reformer, der kan udvikle uddannelses- og sundhedssystemet i den fattige nation.

/ritzau/

Dagens Gossip