Oppositionsleder erkender nederlag i australsk valggyser

Skrevet af admin

10/07/2016

Dagens topnyheder

Det er mere end en uge siden, at australierne gik til valg. Alligevel er det først nu - søndag - at oppositionsleder Bill Shorten fra Labor erkender, at han ikke kommer til magten i denne omgang.

- Det står klart, at hr. Turnbull og hans koalition vil skulle danne regering, siger Bill Shorten på et pressemøde i storbyen Melbourne og tilføjer, at han har ringet og lykønsket Malcolm Turnbull med resultatet.

Opkaldet bekræftes af premierminister Malcolm Turnbull søndag morgen dansk tid. Han skal nu igen danne en regering for de 24 millioner indbyggere i Australien.

- Tidligere i dag ringede Bill Shorten og ønskede mig tillykke med mit genvalg som premierminister. Vi har vundet valget, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Parlamentsvalget har været meget tæt, og der bliver fortsat talt stemmer i kredse, som endnu ikke er afgjort.

Det står dog klart, at Turnbulls koalition har sikret 74 pladser af de 150 sæder i parlamentets underhus. Labor har sikret 66 pladser. Det kræver 76 mandater at få flertal i underhuset.

I fem valgkredse er der endnu ikke udpeget en vinder. Koalitionen fører i to af dem, mens Labor fører i de tre resterende ifølge ABC News.

Endelig er fire mandater gået til uafhængige kandidater og et enkelt til The Greens.

Ifølge The Sydney Morning Herald har flere af de uafhængige kandidater erklæret støtte til Malcolm Turnbull, som dermed har et flertal bag sig.

Det interessante bliver nu, om Turnbull-koalitionen bliver afhængig af disse personer, eller om den afsluttende del af optællingen afslører, at den har et flertal uden de uafhængige kandidater.

Australien har haft fem forskellige premierministre i løbet af bare ni år efter flere interne partiopgør. Turnbull kom selv til magten ved at vippe tidligere partileder Tony Abbott af pinden sidste efterår.

/ritzau/