Oprør ulmer på tekstilfabrikker i Bangladesh

De har svært ved at finde rytmen ved symaskinerne i Bangladesh, efter landet for nylig blev ramt af den værste industrielle tragedie i landets historie, da en bygning styrtede sammen og dræbte flere end 1,100 tekstilarbejdere.

Mandag var adskillige tusinde tekstilarbejdere i et større produktionsområde uden for Dhaka i oprør over lave lønninger.

Politiet greb ind og affyrede gummikugler og tåregas, da demonstranterne havde blokeret en motorvej i Ashulia-området.

- De kræver højere lønninger. Vi fyrede med gummikugler og tåregas for at sprede menneskemængden, da de blev voldelige og begyndte at blokere vejen, siger politichefen i Ashulia, Badrul Alam.

De vrede arbejdere havde kastet sten efter politiet og vandaliseret køretøjer, og 50 mennesker blev ifølge tv-kanalen Ekattor såret ved sammenstødet.

Ashulias politichef vurderer, at 20.000 tekstilarbejdere var involveret i aktionen, mens en anden politikilde mener, at der var cirka 12.000.

Arbejderne kræver en markant lønstigning. I november 2010 blev arbejdernes månedsløn fastsat til 38 dollar (220 kroner).

Tekstilarbejdernes fagforening kræver månedslønnen hævet til 100 dollar (580 kroner).

Fabrikkerne genåbnede i fredags, efter to uger med uro blandt arbejderne. Uroen blev udløst af ulykken, da en sammenstyrtet fabriksbygning kostede 1127 mennesker livet.

I alt er syv personer blevet anholdt i forbindelse med kollapset: ejeren af bygningen, fire fabriksejere og to ingeniører. Politiet leder stadig efter en femte fabrikschef, som efter sigende er spansk statsborger.

I Ashulia ligger de fleste af de store fabrikker, der producerer for vestlige virksomheder som Walmart, H&M og Carrefour.

/ritzau/

Dagens Gossip