Oprørere beskylder Assad-milits for skud mod FN

SYRIEN: Oprørerne i Syrien beskylder snigskytter fra en af de militser, der er loyale mod præsident Assad for at stå bag beskydningen af FNs våbeninspektører, skriver AFP.

Myndighederne siger, at det var oprørere.

Trods forsikringer fra myndigheder og oprørere om, at de 20 inspektører uhindret kunne køre ind i området, blev en af deres seks biler mandag formiddag ramt af kugler, da den ville køre frem til et af gerningsstederne for onsdagens formodede giftgasangreb i udkanten af Damaskus.

Efter beskydningen vendte bilen om, men det lykkedes dog senere inspektørerne at nå frem til forstaden, Mouadamiya al-Sham, hvor de indsamlede prøver og besøgte hospitaler, og gennemførte interviews med læger og ofre for angrebet, inden de returnerede til deres hotel sent mandag eftermiddag.

Her havde de ifølge Reuters absolut ikke kommentarer til deres aktiviteter.

Våbeninspektørernes opgave er at fastslå, om der i det hele taget har fundet et giftgasangreb sted, sådan som oprørerne påstår, og som de hævder dræbte mindst 1.300 personer. Ud fra jordprøver, blodprøver fra ofre og andre undersøgelser vil laboratorie-tests kunne vise, hvilket giftstof der i givet fald er anvendt.

Det er ikke med i inspektørernes mandat at afgøre, hvem der er ansvarlig for angrebet. Men arten af eventuelt giftstof og måden det er ført frem og spredt, vil kunne pege på, om det er et stof, der findes i det syriske militærs lagere, og om det er ført frem i en granat eller i en raket

Den syriske regering har afvist alle beskyldninger, og præsident Assad har kaldt dem for »en fornærmelse mod sund fornuft«. I stedet peger de politiske ledere på oprørerne og siger, at de var ansvarlige for angrebet.

Inspektørernes arbejde bliver dog besværliggjort af, at forstaden lige siden det formodede giftgasangreb har været under konstant beskydning, hvilket kan have ødelagt bevismateriale.

Men ofrene på hospitalerne vil stadig have spor af det i deres blod.

Angrebet har fået oprørerne til at indstille alle planer om at deltage i en planlagt fredskonference i Wien.

En leder i den syriske opposition, samlet i Syriens Nationale Koalition, Badr Jamous, sagde mandag aften til Reuters efter et møde med den internationale gruppe, Syriens Venner i Istanbul:

»Mødet handlede om Geneve, men vi afviste at tale om Geneve, efter det der er sket. Vi må straffe diktatoren Assad, »Kemikeren« kalder vi ham, og derefter kan vi tale om Geneve,« lød det fra Badr Jamous.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip