Oprørere: Boston-bomber var ikke os

De to brødre, der mistænkes for at stå bag bombesprængningerne, har begge tjetjensk baggrund. Der spekuleres derfor i, om de har haft kontakt til eller er blevet radikaliseret af kaukasiske islamister. FBI interesserer sig specielt for eventuelle kontakter til gruppen »Emiratet Kaukasus«, som ledes af den frygtede krigsherre Doku Umarov.

Men et på et website, som bruges af de kaukasiske islamister, lyder det, at krigerne i Kaukasus ikke er engageret i kamp mod USA.

»Vi er kæmper kun mod Rusland, der ikke kun er ansvarlig for besættelsen af Kaukasus, men også for uhyrlige forbrydelser mod muslimer,« lyder det på oprørernes website, kavkazcenter.com.

Lørdag kom det ifølge Reuters frem, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB - afløseren for KGB - i 2011 rettede henvendelse til det amerikanske forbundspoliti, FBI, for at få dem til at tjekke den ældste bror, Tamerlan Tsarnaev.

FBI har da også erkendt, at man havde Tamerlan Tsarnaev til samtale og undersøgte hans rejseaktivitet og færden på internettet, men at man ikke fandt nogen tegn på terroraktivitet og derfor slap ham af syne. Det faktum er blevet mødt med kritik fra et fremtrædende republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, Michael McCaul, der har kaldt det »foruroligende«, at man havde Tsarnaev i kikkerten og så lod ham forsvinde ud af syne.

Hvad der fik de to brødre til at tage de formodede skridt ind i terroristernes rækker, håber politiet at få svar på, når lillebroren, Dzhokhar Tsarnaev, bliver i stand til at tale fra den seng, som han ligger i på et hospital i Boston.

Modsat sin storebror overlevede han en længere skudduel med politiet under den menneskejagt, der blev iværksat efter bombesprængningerne mandag, hvor tre blev dræbt og 180 kvæstet.

Flere af de kvæstede er indlagt på samme hospital som den mistænkte. Hvor det er pårørende, der står klar til at besøge de kvæstede, er det specieltrænede politifolk, som et specielt uddannet i at afhøre VIP-anholdte, der som de første får adgang til Dzhokhar Tsarnaevs hospitalsstue, skriver AFP.

Dagens Gossip