Oprørere i Sydsudan: Regeringsstyrker bryder våbenhvile

Sydsudanske oprørere anklager søndag landets hær for at have brudt en våbenhvile få timer efter dens ikrafttræden ved at bombe deres stillinger langs Den Hvide Nil.

- En militær konvoj bestående af to pramme og syv kanonbåde har bevæget sig fra Bor til Panijar. Når de ser vores stillinger på bredden, begynder de at skyde, siger oprørstalsmand Dickson Gatluak.

- Ophøret i fjendtlighederne begyndte ved midnat lørdag, men regeringen har brudt det. De er ikke indstillet på at holde våbenhvilen, siger han videre.

Talsmanden tilføjer, at oprørerne mandag vil forklare situationen for IGAD-blokken, der består af otte lande i regionen, og som var med til at forhandle aftalen på plads.

Hverken den sydsudanske regering eller hæren var umiddelbart tilgængelige for en kommentar, skriver AFP.

Præsident Salva Kiir underskrev onsdag en fredsaftale, som allerede var underskrevet af oprørsleder Riek Macher.

Våbenhvilen, hvis mål er at afslutte en brutal borgerkrig i Sydsudan, trådte i kraft lørdag aften nogle få timer efter nye sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørere. Det gav anledning til bekymringer for effekten af den hårdt tilkæmpede fredsaftale.

Våbenhvilen, der blev mæglet af IGAD-blokken sammen med FN, Den Afrikanske Union, Kina, Storbritannien, Norge og USA, trådte i kraft lørdag aften ved midnat lokal tid i den sydsudanske hovedstad, Juba.

Sydsudans hær og oprørerne beskyldte lørdag gensidigt hinanden for at udløse nye kamphandlinger i de foregående 24 timer i den nordøstlige del af landet. Efter de påståede brud på våbenhvilen søndag stod det ikke klart, hvorvidt den ville holde.

- Vi ønskede at give regeringen tid til at indstille fjendtlighederne, men mandag agter vi at give IGAD og resten af verden besked. Formand Riek Machar vil holde et pressemøde, siger Gatluak.

Over to millioner mennesker er flygtet fra deres hjem under en konflikt, der er præget af etniske drab, massevoldtægter og brugen af børnesoldater. Omkring 200.000 civile har søgt tilflugt i FN-lejre.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip